Biznis
29.10.2021. 22:35

Izneverena očekivanja

Apple više nije na prvom mestu: Imamo novu najvredniju kompaniju

Epl
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

Microsoft je pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izveštaj o poslovaju američkog proizvođača iPhonea izneverio očekivanja.

Na trgovanju na Vol Stritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Appleova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC.

Apple je izvestio u četvrtak uveče da je periodu jul-septembar, što je četrvti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini,ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdevanja. Na Vol Stritu se predvidalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Majkrosoft
Izvor: EPA / RITCHIE B. TONGO

Glavni izvršni direktor Applea Tim Kuk je rekao da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati u tromesečju oktobar-decembar.

Mada je Appleova prodaja iPhonea porasla za 47 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

Tajni hobi Bila Gejtsa

Korisno i opuštajuće

Bil Gejts, 12. 10. 2021.

Korisno i opuštajuće

13.10.2021. 15:18

Tajni hobi Bila Gejtsa

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 posto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoftove akcije su na današnjem prepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 odsto, dok su Appleove porasle za oko 11 procenata.

Apple je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,0 bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od 2,0 biliona dolara lani..

Međutim, Microsoft je u junu 2020. uspeo na kratko da nadmaši Applepo tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdevanja, pri čemu je dostigao tržišnu vrednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Vindouz programa, navodi CNBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve