Biznis
08.03.2023. 17:05
Beta

Naselje Pantelej u Nišu

Ako se na arheološkom nalazištu nađe nešto vredno, vlasnik ostaje bez parcele

arheologija 24. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je u sredu da je područje naselje Pantelej arheološko nalazište i da investitori koji bi da tamo grade "svesno idu u rizik" da ostanu bez parcele, ukoliko se na njoj pronađe nešto što arheolozi ocene kao vredno.

"Sa jedne strane ne možete tamo da zabranite izgradnju, ali istovremeno neko ko gradi trebalo bi da bude potpuno svestan šta se dalje radi u trenutku kada se nalazište pronađe", izjavila je Sotirovski televiziji "Zona plus".

Kazala je da je to "minus" za investitora bez obzira što ima građevinsku dozvolu, lokacijske uslove i sve ostalo što je potrebno za gradnju.

Objasnila je da "država izuzima to zemljište i ono više ne pripada investitoru", te dodala da ima primera da su "investitori kupili zemlju od privatnika i da je nalazište pronađeno".

Govoreći o novootkrivenim arheološkim nalazištima na području grada, ona je kazala da su neka od njih prekrivena materijalom na kome insistira Zavod za zaštitu spomenika kulture. 

"Čekamo proleće, ali ne samo proleće, čekamo pre svega instrukcije republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao krovne institucije", kazala je ona.

Prema njenim rečima, čekaju se  njihove dozvole i zahtevi da bi Grad video šta će dalje.

Ona je kazala da se zalaže za to da nalazišta budu dostupna javnosti.

"Zato smo sa "Benetonom" i ušli u pregovore da bi videli kako ćemo da rešimo "silne grobnice" koje sada nisu dostupne javnosti", izjavila je ona

Prema njenim rečima "Beneton" je imao zakonsku obavezu da održava nalazište na svojoj parceli, da čak i ulaže u njega, "ali to nije bio slučaj".

"Sada kada se država jasno i glasno izjasni šta ćemo sa tim nalazištem, potrebno je da to ponudimo javnosti", kazala je Sotirovski.

Dodala je da je ona za to da se organizuju turističke ture kako bi ljudi videli šta to Niš ima i šta je pronašao na svom području.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate gde je sagrađen najstariji hram na svetu?
Gobekli Tepe

Gobekli Tepe

05.01.2022. 07:05

Da li znate gde je sagrađen najstariji hram na svetu?

Gobekli Tepe, najstariji verski objekat na svetu, sagrađen je pre 12,000 godina, što ga čini 6,000 godina starijim od Stounhendža.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve