Život
05.01.2022. 07:05
R. E. / samoobrazovanje.rs

Gobekli Tepe

Da li znate gde je sagrađen najstariji hram na svetu?

Gobekli Tepe
Izvor: Shutterstock

Gobekli Tepe, najstariji verski objekat na svetu, sagrađen je pre 12,000 godina, što ga čini 6,000 godina starijim od Stounhendža.

Nalazi se u današnjoj Turskoj, u jugoistočnoj Anadoliji, a arheolozi su počeli da otkrivaju njegove misterije tek u prošlom veku.

Dr Klaus Šmit, nemački arheolog, je započeo prva ozbiljnija iskopavanja 1996. godine. Saznanja do kojih je došao su dovela u pitanje dugogodišnju teoriju po kojoj je organizovana religija nastala tek nakon što su drevne zajednice ljudi počele da se bave poljoprivredom.

Gobekli Tepe dokazuje sasvim suprotno. Na ovom lokalitetu je prvo podignut hram, a poljoprivreda se razvila kasnije i to se danas smatra prvom poljoprivrednom zajednicom.

Najveća zagonetka je kako su lovci-sakupljači na tako primitivnom nivou razvoja, prenosili i obrađivali kamene blokove visoke do 5 metara i teške nekoliko desetina tona.

Pojedini delovi megalita su iskopani i potpuno istraženi, ali arheolozi sugerišu da ima najmanje još 15 kružnih ograda od blokova, skrivenih pod zemljom.

Ovaj arheološki lokalitet navodi na zaključak da su hiljadama godina pre otkrića pisma ili točka, graditelji ovog hrama posedovali izvesna znanja o geometrijskim principima i primenjivali ih pri planiranju građevinskih konstrukcija.

Ipak, oko 8200. godine pre naše ere, stanovništvo ovog kraja je potpuno napustilo ovaj lokalitet.

Pogledajte kako Gobekli Tepe danas izgleda:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve