Biznis
07.11.2019. 17:50
R. E. / Guardian

Google-ova nedavna kupovina

"BACIO SAM GA U SMEĆE": Reakcije korisnika nakon što je Google kupio Fitbit

shutterstock_1343198096.jpg

Google-ova nedavna kupovina Fitbit-a za 2,1 milijardu dolara ostavila je mnoge korisnike zabrinute da će tehnološki gigant uskoro imati pristup njihovim

Google-ova nedavna kupovina Fitbit-a za 2,1 milijardu dolara ostavila je mnoge korisnike zabrinute da će tehnološki gigant uskoro imati pristup njihovim najintimnijim zdravstvenim podacima, od broja koraka koje svakodnevno prelaze do disanja, kvaliteta spavanja ili menstrualnog ciklusa.

Fitbit osnovan u San Francisku 2007. godine, prati zdravstvene podatke 28 miliona korisnika. Na blogu koji je objavljen nakon prodaje, Fitbit je tvrdio da se korisnički podaci neće prodavati ili koristiti za Google oglašavanje, piše Guardian.

"Poverenje potrošača je Fitbit-u najbitnije. Jake smernice o privatnosi i bezbednosti deo su Fitbit-a od prvog dana i to se neće promeniti", navodi se u saopštenju kompanije.

Povezane vesti - ZVUK JE DOBIO NOVU DIMENZIJU: Apple je izbacio nove AirPods Pro bežične slušalice

Ipak, desetine korisnika Fitbit-a su se tokom vikenda žalili na druđtvenim mrežama zbog Google-ovog preuzimanja.

"Danas sam bacio svoj Fitbit u smeće", tvitovao je jedan korisnik.

"Nameravam da prodam svoj Fitbit i izbrišem svoj nalog", rekao je drugi.

Shutterstock Shutterstock

Google već čuva mnoštvo informacija o ljudima, uključujući podatke o njihovoj lokaciji, istoriju pretrage i istoriju gledanja na You Tube-u. Kompanija takođe stvara profile korisnika na osnovu podataka kao što su lokacije, pol, starost, hobiji, karijera, interesovanja, status veze, moguće težine.

Veronika Olsen, naučna saradnica u kompaniji Cern u Ženevi, rekla je da je odmah zatražila brisanje njenih podataka nakon što je čula vesti o spajanju dve kompanije.

Fitbit je dužan da izbriše njene podatke ako ih zatraži u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR), koja je stupila na snagu 2018. godine.

Prema GDPR-u, korisnici takođe imaju pravo na kopiju sopstvenih podataka.

"Što više podataka imate o nekome, to više možete izgraditi profil njegovog života", rekla je Olsen.

Povezane vesti - SANKCIJE GA SAMO MOTIVISALE: Huawei ne želi da zameni Android, već samo Google servis

Namera istrage je da se usredsredi na reklamne prakse kompanije, ali mogla bi se proširiti i na njene akvizicije konkurentskih firmi.

Čak i ako Google tvrdi da neće koristiti Fitbit-ove zdravstvene podatke za oglašavanje, kubovina je verovatno loša za privatnost korisnika, rekao je Paul Bischof, zagovornik privatnosti kompanije Comparitech. Samo zbog toga što kompanije kažu da se podaci korisnika sada neće koristiti za oglašavanje, to ne znači da se neće promeniti, rekao je.

"Fitbit kaže da se zdravstveni i velnes podaci neće koristiti za oglašavanje, ali to ostavlja puno drugih informacija koje će Google sakupljati, uključujući lokacije korisnika, informacije o uređaju, liste prijatelja, poruke, fotografije profila, učešće u velnes programima za zaposlene i evidencije upotrebe", rekao je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve