Biznis
29.10.2019. 14:10
ICT business

SANKCIJE GA SAMO MOTIVISALE: Huawei ne želi da zameni Android, već samo Google servis

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kineski tehnološki gigant Huawei za sada ipak ne mora da brine da bi mogao da ostane bez Android mobilnog operativnog sistema, ali to nikad liderima kompanije nije bilo ni sporno, zato glasno poručuju kako moraju da pronađu zamenu za Google Mobile Services (GMS), piše ICT business.

A ona se vidi u Huawei Mobile Services (HMS), što je prilično logično i treba videti koliko je funkcionalno kao i da li će biti adekvatna zamena GMS. Naime, HMS je skup aplikacija i usluga koje čine sistem za pružanje pametnijeg, bržeg, boljeg i bezbrižnijeg iskustva. On uključuje aplikacije i usluge kao Huawei AppGallery, koji je odgovor na Google Play Store, ali i nudi mogućnosti kao što su internet pretraživači, cloud, teme, glazba, video, električni čitač...

Povezane vesti - ZBOGOM GOOGLE: Novi Huawei telefoni koriste sopstvene pretraživače

Primera radi, AppGallery opslužuje više od 390 miliona globalnih mesečno aktivnih korisnika u više od 170 zemalja i regija. Broj stranih aplikacija objavljenih u njemu konstantno raste kako se više programera pridružuje HMS sistemu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Andy Wong)

Prema podacima koje nudi Huawei, HMS zajedno s Huawei-jevim aplikacijama i uslugama je trećih proizvođača stvari HMS sistema za 570 miliona Huawei-jevih korisnika širom sveta s 1,01 miliona registrovanih programera. Tako nešto zaista je impoznatno i sugeriše da bismo kroz sledećih nekoliko godina mogli dobiti konkretnog rivala za iOS i Android. Odnosno, za Apple i Google.

Povezane vesti - Huawei isporučio 26 odsto više pametnih telefona nego prošle godine

Takođe, kako bi ohrabrio programere da objavljuju svoje aplikacije na HMS platformi, Huawei je povećao ulaganje na milijardu američkih dolara u okviru razvojnog programa nazvanog "Shining Star" (Svetla zvezda). Svakako, Google zbog svega ovoga prlično žali što su vlasti Sjedinjenih Američkih Država zapravo dodatno motivisale kineskog proizvođača da što pre ponudi alternativu korisnicima.

Ali, automatski i kompletnom tržištu, koje očekuju omanje turbulencije, poželjne i korisne...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve