Biznis
11.07.2019. 17:24
N. G./Harvard Business Review

BLIŽI SE RECESIJA: Šta kompanije treba da urade da bi preživele?

grafikon.png

Čitav niz ekonomskih prognozera još uvek se svađa oko toga da li ćemo videti početak nove recesije 2019. ili 2020. ili 2021. godine.

Mnogi rukovodioci očekuju recesiju u narednih nekoliko godina i za to se tiho pripremaju. Kao znakove upozorenja oni vide - rastuće korporativne dugove, vladine prihode koji su dramatično niži u odnosu na prethodni dugoročni prosek, negativne prinose na Standard and Poor's 500, niži rast BDP-a u Kini u odnosu na ono što je bilo pre 2010. godine.

"Otporni" i "neotporni"

Kevin Lackovski i Mihir Majsor su analizirali za Harvard Bussines Review šta zapravo znači biti "otporna" kompanija u recesiji i kako firme mogu da je prežive.

"Analizirali smo one biznise koji su uspeli ne samo da prežive tokom poslednje krize, već i da uspeju. Fokusirali smo se na kompanije koje su ostvarile izuzetno visoke ukupne prihode deoničarima (TRS) u okviru svoje industrije. Ove kompanije, koje smo nazvali "otpornima", vratile su između šest i osam odsto više TRS-u (u zavisnosti od sektora) nego što su to učinili njihovi industrijski konkurenti", navode ovi stručnjaci za Harvard Business Review i dodaju da te kompanije nisu bile zaštićene od tržišta, zato što su imale bolje proizvode ili usluge.

grafikon

"Zapravo, većina "otpornih" kompanija izgubila je skoro jednak prihod kao i drugi tokom recesije. Ali, kada je recesija dostigla najnižu tačku u 2009. godini, "otporni" su povećali svoj EBITDA za 10 odsto u proseku, dok su drugi izgubili skoro 15 procenata. Čini se da su "otporni" to postigli smanjenjem operativnih troškova ranije u ciklusu recesije. Kako su efekti usporavanja postajali sve očigledniji, "otporne" kompanije fokusirale su se na izgradnju veće fleksibilnosti u planiranju svojih investicija i operacijama, uz nastavak širenja zarade. Do trenutka kada je ekonomija bila u punoj recesiji, "otporni" su smanjili svoj dug za više od dolar za svaki dolar ukupnog kapitala u svom bilansu stanja. Nasuprot tome, "ne-otporne" kompanije su dodale više od tri dolara duga. "Otporne" kompanije su to postigle delimično češćim olakšavanjem biznisa i druge imovine".

Povezane vesti - Facebook ne treba razbiti

Prema njihovim podacima, pokazalo se da su 25 odsto svih ugovora koje su postigle "otporne" firme  između 2007. i 2009. bili prodajni ugovori, u poređenju sa 18 odsto "ne-otpornih".

"Ishod svega ovoga je da su "otporni" ulazili u recesiju u mnogo boljoj formi od njihovih konkurenata, sa mnogo više novca za borbu. Kada je ekonomija počela da raste, "otporni" su mogli da iskoriste tu gotovinu da bi stekli sredstva koja su drugi deponovali. Pored toga, "otporne" kompanije su se takođe fokusirale na održavanje lojalnosti među klijentima koji su bili ključni za rast kompanije nakon recesije. Razmislite o primerima kao što je Hjundai program osiguranja, koji je omogućio korisnicima da vrate automobile ako su izgubili posao. U nekim slučajevima, "otporni" su odbijali prihod koji su mogli zaraditi kroz promene cena. Nasuprot tome, konkurenti su najverovatnije pokušali da održe prihode po svaku cenu", ističu eskperti.

shutterstock_1247880370

Oni napominju da će buduće recesije ipak izgledati drugačije i da bi kompanije morale da prilagode svoje strategije u skladu s tim:

Ograničene sposobnosti

"Današnji direktori su više ograničeni u sposobnosti da smanje troškove. Investitori, pritisak sa Wall Street-a i drugi faktori već su doveli do toga da kompanije postaju manje. Imajući u vidu trenutnu debatu o nejednakostima u prihodima, u kombinaciji sa povećanjem aktivizma za zaposlene, smanjenje troškova može stvoriti politički negativan uticaj, ili smanjeni moral kompanije. U ovom okruženju, "smanjenje troškova" može biti neadekvatno sredstvo za rast zarada. Umesto toga, očekujemo da se kompanije sve više okreću digitalnim alatima i naprednoj analitici kako bi podstakli produktivnost i rast. Neke kompanije već koriste naprednu analitiku kako bi smanjile probleme kvaliteta i greške u proizvodnim pogonima. Takođe očekujemo da se kompanije usredsrede na: optimizaciju bilansa stanja, promene portfolija i organizaciono pojednostavljenje."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve