Biznis
18.06.2022. 13:52
Beta

"Stelantis"

Brnabić o radnicima "Fijata": Dogovoreno mnogo toga

Fijat
Izvor: Shutterstock

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kompanija "Stelantis", u čijem se vlasništvu nalazi kragujevački "Fijat", potvrdila da će poštovati sve ono što je vlada tražila od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije radinka.

 

Kako se navodi u saopštenju vlade Srbije, na sastanku Brnabić sa čelnicima "Stelantisa" ove subote, potvrđene su zaštićene kategorije radnika, kao što su trudnice, majke sa decom mladjom od pet godina, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, žene u procesu vantelesne oplodnje, osobe sa invaliditetom i samohrani roditelji maloletne dece.

"Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu", kazala je Brnabić.

U saopštenju se navodi da vlada i kompanija "sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbedjujući sprovodjenje novog projekta, unapredjenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji".

"Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je "Stelantis" unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca), tako što se obavezao da će garantovati radna mesta zaposlenima "FCA Srbija" koji će provesti jedan period u inostranstvu po povratku u Srbiju.

Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za "FCA Srbija", važiće i za kompanije "FCA Plastika", "Slobodna zona FAS" i "FAS Akademiju", dok će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate - pre putovanja u Slovačku 11.000 evra i bonus od 6.000 evra po povratku u Srbiju.

"Stelantis" će zaposlenima omogućiti da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će biti organizovane redovne autobuske linije iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

U saopštenju se ističe i da će porodice radnika imati zdravstveno osiguranje.

Globalni direktor proizvodnje u "Stellantisu" Arnaud Debeouf i direktorka globalne korporativne kancelarije te kompanije i direktorka "FCA Srbija" Sivlia Verneti Blina saglasili su se da će Srbija "igrati ključnu ulogu" u sprovodjenju strateškog plana "Dare Forward 2030" kompanije "Stelantis" i da je to "jasna dugoročna posvećenost ovoj državi".

"Stelantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stelantis porodice", istakli su čelnici "Stelantisa".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slučaj Fijat: Brnabić sve objasnila
fiat, fijat, kragujevac

Kragujevac

08.06.2022. 08:43

Slučaj Fijat: Brnabić sve objasnila

U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve