Biznis
04.06.2022. 21:15

Srbija

Cena gasa: Dobra i loša vest

Gas
Izvor: Shutterstock

Loša vest je da će gas da poskupi. Dobra vest je da će Srbija kupovati gas od Rusije po mnogo povoljnijim cenama od drugih evropskih država. Grube procene su da će za 1000 kubika gasa Srbija plaćati između 340 i 400 dolara, dok su očekivanja da će cena ovog energenta tokom zimskih meseci biti i do deset, pa možda čak i više puta veća.

Dogovor o ceni gasa postigli su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u telefonskom razgovoru.

Tačna cena gasa po novom ugovoru biće poznata tek nakon što se završe razgovori sa „Gaspromom“. Ostaće, doduše, kao nepoznanica i nabavka dodatne količine gasa. Jer cena koja bude dogovorena po naftnoj formuli važiće za količinu od 2,2 milijarde kubnih metara gasa. Dodatnih 800 miliona kubika, međutim, plaćaće se nešto skuplje.

Ta razlika potiče od toga što će za obračun cene one veće količine gasa biti korišćena tzv. naftna formula. A šta ona podrazumeva?

To znači da se cena gasa izračunava na u odnosu na prosečne cene nafte i mazuta na roterdamskoj berzi u poslednjih devet meseci. Pošto je u pitanju stoprocentna formula, u nju ne ulazi cena gasa na berzama, već samo cene nafte i mazuta.

"Naftna formula znači da se prati cena nafte i da se u trenutnom preseku, kad se određuje cena gasa, uzima cena od pre devet meseci. To je ono što je u suštini dobro da se menja i nema velikih fluktuacija jer u nekoliko dana može da skoči cena, ovako se uzima neka ranija cena", objasnila je Jelica Putniković, urednica portala "Energije Balkana" gostujući u Dnevniku RTS-a.
 

Prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović, cena nafte na berzama je trenutno oko 120 dolara, tako da bi, prema novoj naftnoj formuli, cena gasa sada za Srbiju bila 334 dolara.

gas
Izvor: Shutterstock

"Prema predviđanjima kretanja cena nafte i mazuta za kraj ove godine, gas bi naredne zime mogao da nas košta najviše 400 dolara, a verovatno i manje od toga. S druge strane, ako bi sada nafta pala na ispod 100 dolara za barel, to bi se odrazilo i na cenu gasa na zimu i bio bi jeftiniji, ne bi nas koštao više od 380 dolara", rekla je Mihajlovićeva.

Po dosad važećem ugovoru, Srbija je količinu od 600 miliona kubnih metara gasa Rusima plaćala po ceni od 270 dolara za 1000 kubnih metara. Dopunske količine po starom ugovoru plaćane su po ceni od 800 dolara za 1000 kubika gasa. S obzirom na to da je dogovoreno da se cena gasa za Srbiju obračunava po naftnoj formuli, to, prema mišljenju energetskih eksperata, praktično znači da će preostale količine Javno preduzeće "Srbijagas" ruskom partneru plaćati između 900 do 950 dolara za 1000 kubnih metara gasa. To je znatno viša cena od one koja važi za količine od 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ali opet mnogo niža od onih koje se formiraju na berzama.

Jedna od dobrih stvari postignutog gasnog dogovora između Vučića i Putina jeste i ta što će ugovor važiti tri godine. Ima onih koji to kritikuju pitajući se – a zbog čega nije sklopljen ugovor na deset godina, koliko je važio onaj prethodni.

Odgovor je jednostavan. Svet danas nije onakav kakav je bio pre jedne decenije. Pre svega zbog rata u Ukrajini. A onog trenutka kada sukob na istoku Evrope bude okončan, a što se svi nadaju da će se dogoditi što pre, biće moguće razgovarati i o novom gasnom aranžmanu, koji bi možda mogao da bude još povoljniji.

Istina jeste da je postignuti dogovor za sada načelan i da tek treba da usledi i potpis. U svakom slučaju prvi korak je napravljen, a i najduži put počinje tim prvim malim korakom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija nastavlja Srbiji da dostavlja gas, a cena je...
gas, gasovod

Dogovoreno

29.05.2022. 14:53

Rusija nastavlja Srbiji da dostavlja gas, a cena je...

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovodili su se u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom, saopštio je Kremlj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve