Biznis
04.06.2022. 12:10
R.E./RTS

Srbija

Putniković: Verujem da neće biti astronomskog poskupljivanja nafte

Nafta
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije produžila je Uredbu o usklađivanju cena naftnih derivata za još mesec dana i uglavnom nema gužvi na pumpama.

Osnivač i glavni urednik portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za RTS da je Vlada Srbije zamrzavanjem cena jedne vrste benzina i jedne vrste dizela pomogla građanima, ali i privredi, i da se na taj način čuva ekonomija, ali i standard građana.

"Znamo da je cela Evropa, pa i Srbija, pogođena inflacijom i svi se trude, pa i naša Vlada, da nekako usklade promene na svetskim tržištima sa cenama kod kuće", ističe Putnikovićeva.

Početkom nedelje, kada su lideri zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte dopremljene brodovima, odmah je poskupela nafta na berzama.

Jelica Putniković navodi da je cena skočila na 120 dolara kada je objavljena vest o usvajanju šestog paketa sankcija.

"Čuli su se neki komentari iz sveta da bi zbog povećane potražnje za sirovom naftom i nesklada ko će kupovati rusku, a ko naftu od drugih prodavaca, moglo da dođe do poskupljenja. Uvek se to javi kad su neke takve političke priče, pa je vest bila da nafta može stići i do 180 dolara. Ja mislim da su jako male šanse za to", naglašava Putnikovićeva.
 

Ocenjuje da rusku naftu neće kupovati članice EU i zemlje koje su uvele snakcije Rusije, ali podseća da su izuzete Mađarska, Slovačka i Češka koje dobijaju naftu naftovodom iz Rusije.

"Nije baš presečeno da niko ne može da kupi. Verujem da neće biti astronomskog poskupljivanja, kao što neki analitičari najavljuju", ističe Putnikovićeva.

Što se tiče peleta, Jelica Putniković kaže da je poskupeo zbog velike potražnje i ljudi koji su iz straha krenuli da kupuju ogrev ranije nego inače.

"Verujem da će se na kraju sve srediti. Čuju se međusobne optužbe, ali nije manjak drveta u Srbiji, nego samo treba da se uspostavi jedna ravnoteža", ističe Putnikovićeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada odobrila EPS-u novu cenu struje za rezervno snabdevanje
Struja, električna energija

97,50 evra po MWh

02.06.2022. 17:49

Vlada odobrila EPS-u novu cenu struje za rezervno snabdevanje

Vlada Srbije saopštila je da je preporučila Elektroprivredi Srbije (EPS) da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine, obavlja po ceni od 97,50 evra po megavatsatu (MWh), bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve