Biznis
02.04.2022. 15:25
R.E./Kurir

Bliži se leto

"Cene su znatno porasle": Ukoliko planirate da letujete u Grčkoj

putovanje 6. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Svi koji planiraju da i ove godine lutuju u Grčkoj već sada se interesuju oko toga da li će trenutna kriza u svetu uticati na cene u ovoj zemlji.

Ana Pantos iz Atine je u jutarnjem programu Kurir televizije otkrila da su namirnice i benzin drastično skočili. Ana smatra da rat još uvek nije uticao na cene smeštaja, mada je istakla da je svakako uticao na broj turista koji posećuju Grčku.

"To ne bih mogla sa sigurnošću da vam kažem. Ne bih rekla da je to već uticalo na cene. Mada ono što mogu da vam kažem jeste da je broj turista nešto manji. Ono što se očekuje na leto je osetljivi i značajan pad turista naravno onih iz Rusije i Ukrajine. Poljska koja je među prvih pet turista. Engleska koja tradicionalno zakazuje letovanje u februaru i martu, ove godine je to jedna trećina zakazanih prenoćišta koji su zakazani za leto", rekla je Ana Pantos.

Ona je otkrila kakva je cena namirnica i goriva u Grčkoj.

"Na početku je bila kao i kod svih panika. Cene su znatno porasle, brašno takođe. Na sve to je uticalo i smanjenje izvoza koji je bio usmeren ka Rusiji. Hleb je recimo poskupeo sa 80 centi na 1 evro. Kilogram brašna je poskupeo za 20 centi, pa samim tim će to uticati i na cenu hleba. Benzin je nešto skuplji u unutrašnjosti, a u Atini je oko 2.0 i 2.15 evra po litru", rekla je Ana.
 

Pantos je istakla da je sve odlično snabdeveno i da nema nestašica.

"Sve je odlično snabdeveno, možda je bila samo ta nestašica ulja jer je ljude počela da hvata panika, ali apsolutno nemamo nikakve nestašice niti bilo čega", rekla je Ana. Dodala je da su Grci bili u neku ruku spremni za ovu krizu.

"Grci su temperamentniji od ostatka Evrope, pa nisu dozvolili da ih ovakva situacija zatekne. Samim tim su se spremili. Što se tiče izbeglica iz Ukrajine. Ako se dobro sećamo, Grci se vrlo brzo saberu i organizuju pomoć kao što je bilo '99 kada su pomogli nama, tako su se organizovali i za pomoć ukrajinskom narodu", rekla je Ana.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neviđen skok cene benzina u Grčkoj!
Benzin, benzinska stanica

Posledica rata

09.03.2022. 19:00

Neviđen skok cene benzina u Grčkoj!

Neviđen je skok cena tečnih goriva u Grčkoj kao posledica poskupljenja sirove nafte na 130 dolara po barelu zbog rata u Ukrajini, piše atinski privredni list "Ikonomikos tahidromos".
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve