Biznis
07.03.2022. 21:10
Beta

Kopaonik biznis forum

Tabaković o inflaciji u Srbiji

inflacija
Izvor: Shutterstock

Opadajuća putanja inflacije u Srbiji u ovoj godini nije ugrožena, uprkos uslovima pojačane neizvesnosti, zbog rizika u međunarodnom okruženju, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Prema našoj centralnoj projekciji iz februarskog Izveštaja o inflaciji, očekujemo da će se međugodišnja inflacija od drugog tromesečja ove godine naći na opadajućoj putanji i da će se do kraja godine vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Ocenjujemo da su rizici iz međunarodnog okruženja u kratkom roku pojačani, ali i u uslovima pojačane neizvesnosti, opadajuća putanja inflacije u ovoj godini nije ugrožena", kazala je Tabaković na panelu 29. Kopaonik biznis foruma.

Kako je navela, to u aktuelnim uslovima na svetskom tržištu ne bi bilo toliko izvesno bez sveobuhvatnog programa za zaštitu stanovništva i privrede od efekata koji mogu da se jave na strani ponude, kao i cenovnih efekata, koji je u Srbiji donet i već se sprovodi.

"Projektujemo i rast u srednjem roku u rasponu od četiri do pet odsto, čemu će znatno doprinositi projekti u železničku, putnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu i njihovi direktni i indirektni efekti na bruto domaći proizvod", kazala je guvernerka.

Kako je dodala, rast investicija u infrastrukturu pozitivno će uticati i na ostale segmente građevinarstva, kao i na ostatak privrede – pre svega na rast industrije, trgovine, saobraćaja, turizma i ugostiteljstva, kao i na sektore poput finansija i poslovanja nekretninama.

"Novi investicioni projekti uticaće i na rast produktivnosti, širenje proizvodnih kapaciteta, kao i na proizvodnju i izvoz robe višeg stepena prerade i smanjenje uvozne komponente u izvozu", rekla je Tabakovbić.

Ocenjujeno je, kako je navela, da će učešće fiksnih investicija u bruto domaćem proizvodu ubrzo premašiti 25 odsto i da će se u srednjem roku zadržati iznad toga.

Podsetila je i da su ukupne fiksne investicije u 2021. iznosile 12 milijardi evra, te da je ovaj nivo investicija znatno veći nego u periodu od 2009. do 2012. godine, kada su ukupne fiksne investicije u proseku na godišnjem nivou iznosile oko šest milijardi evra, odnosno oko 18,5 procenata tadašnjeg, znatno nižeg bruto domaćeg proizvoda.

"U srednjem roku očekujemo i nastavak dvocifrenog rasta izvoza robe i usluga. U smeru popravljanja eksterne pozicije i dalje će delovati rast izvoznih kapaciteta domaće privrede, kao i očekivani globalni ekonomski oporavak, za koji verujemo da će se nastaviti, uprkos aktuelnim nepovoljnim geopolitičkim događajima čemu će doprineti postizanje kompromisa u što skorijem roku", kazala je Tabaković.

Po tim osnovama očekuje da će izvoz robe i usluga do 2026. godine premašiti 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Procenjujemo da će, ukupno posmatrano, štednja i investicije i u naredne tri godine rasti u istoj meri, što će obezbediti da eksterna pozicija zemlje i dalje bude u održivim okvirima i u srednjem roku i u promenljivim globalnim uslovima", rekla je guvernerka.

Prema njenim rečima, očuvano tržište rada u uslovima pandemije i dalji rast zaposlenosti i zarada "predstavljaju najznačajniji izvor rasta lične potrošnje, za koju procenjujemo da će nastaviti da raste na stabilnim i zdravim osnovama, doprinoseći privrednom rastu, ali bez stvaranja većih inflatornih pritisaka".

"Rast privredne aktivnosti odvija se uz povećanje proizvodnih kapaciteta i time ne dolazi do pregrevanja domaće privrede, niti se to očekuje u horizontu projekcije", kazala je Tabaković.

Istakla je da se zahvaljujući svim rezultatima Srbija nalazi "na pola koraka od dobijanja investicionog kreditnog rejtinga".

"U periodu koji je pred nama očekujemo da Srbija i zvanično udje u grupu zemalja investicionog rejtinga, što je proces koji ni pandemija nije zaustavila, samo ga je privremeno odložila.Ovo nije lista želja, već rezultat projekcija koje podrazumevaju stabilnost, rad i kontinuitet dobrih politika", zaključila je Tabaković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NBS "češlja" menjačnice
menjačnica

Veći kurs od dozvoljenog?

05.03.2022. 21:05

NBS "češlja" menjačnice

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je započela kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve