Biznis
18.08.2022. 11:54
Beta

Još se ne zna broj

Četvrta grupa Fijatovih radnika odlazi ove nedelje u Slovačku

fiat, fijat, kragujevac
Izvor: Shutterstock

Četvrta grupa radnika "Fijat Krajsler automobili Srbija" (FCA) otputovaće 21. avgusta u Trnavu u Slovačkoj gde će biti angažovani u tamošnjoj fabrici automobila.

Kako je rečeno Beti u Samostalnom sindikatu FCA u Kragujevcu, u fabrici u Trnavi se već nalaze tri grupe radnika iz Kragujevca koji su prihvatili ponudu FCA o radnom angažovanju u inostranstvu.

Kako je ranije bilo saopšteno radi se o angažovanju na tri meseca uz dolazak kući mesec dana i u ukupnom trajanju dve godine.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je naveo da još ne znaju koliki je broj radnika koji se opredelio za rad u Slovačkoj dok traje pripremni period za početak proizvodnje električnog vozila u Kragujevcu 2024. godine.

On je rekao da sindikat još nema ni zvanične podatke o broju radnika koji su napustili fabriku uz otpremnine kao tehnološki višak.

Izvesno je jedino da je oko 500 radnika od ukupno 2.016, odlukom FCA, ostalo na radnim mestima u toj kompaniji u Kragujevcu.

U sindikatu navode da je njima produžen kolektivni godišnji odmor do 22. avgusta, budući da je prvobitno trebalo da se na posao jave  17. avgusta.

Đorđević je rekao da očekuje razgovore sa poslovodstvom kompanije u vezi sa angažovanjem i zaradama radnika koji su ostali da rade u kompaniji u Kragujevcu.

On je izrazio očekivanje da će oni biti radno angažovani "100 posto", kao i da će primati punu zaradu.

Objasnio je da u kompaniji nema proizvodnje, ali da se radnici mogu angažovati na poslovima "pripreme i sređivanja".

"Među radnicima koji su zadržali radna mesta u kompaniji su takozvane bele kragne kao i tim lideri iz proizvodnje, a tu je i jedan broj radnika iz zaštićenih kategorije radnika", rekao je Đorđević.

Dodao je da je zatražio od poslovodstva spisak radnika koji su napustili fabriku uz isplatu otpremnina kako bi se regulisala neka potraživanja koja sindikat ima prema njima, te očekuje da će  tako imati tačne podatke o tehnološkom višku.

Đorđević je rekao i da su predstavnici Samostalnog sindikata fabrike juče obavili razgovor sa direktorom "Zastava tervo" iz Kragujevca, koja je u pregovorima sa državnim zvaničnicima navedena kao jedna od dve kompanije vojne industrije u kojoj bivši radnici mogu da potraže novo zaposlenje.

Kako je objasnio, razgovarali su o načinu prijavljivanja zainteresovanih radnika za posao u toj firmi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o radnicima Fijata...
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

25.06.2022. 12:09

Vučić o radnicima Fijata...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će radnicima Fijata u sredu krenuti otpremnine, tako da će i sami videti da on ne laže.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve