Vesti
01.07.2022. 10:43
Beta

Novi pregovori

Brnabić o radnicima Fijata koji ne žele u inostranstvo

Fijat
Izvor: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić je najavila nove razgovore sa radnicima kragujevačkog Fijata koji ne žele da odu na rad u inostranstvo ni pod novim uslovima.

Brnabić je rekla za Televiziju Prva da je dala nalog svom kabinetu i ministarki Dariji Kisić, da zajedno sa kabinetom predsednika Srbije naprave tim koji će otići u Kragujevac.
 

"Razumemo ukoliko ne žele da prihvate ponudu 'tri plus jedan', odnosno da tri meseca rade u inostranstvu a mesec dana budu u Kragujevcu, i želimo da vidmo šta je to šta njih najviše muči i da pokušamo da napravimo ponudu još primamljivijom da bi ostali u Stelanisu", rekla je ona.
 

Navela je da će u svakom slučaju, u četvrtom kvartalu 2024. u toj kragujevačkoj fabrici sigurno minimalno raditi 1.550 radnika, te izrazila uverenje da će zbog proizvodnje električnog automobila oni imati i veće plate.

Potvrdila je da su 492 radnika dobila optremnine, te naglasila da su ostali potrebni Stelantisu, koji je vlasnik Fijata.

"Mislim da radnici imaju još sedam dana  se izjasne da li žele da idu u inostranstvo na onaj način da su tamo ukupno 18 ili 24 meseci sa bonusima ili 'tri plus jedan' meseca kada i dalje odbijaju bonuse, samo što oni (bonusi) prate smanjene na to kako (vremenski) idu na rad", rekla je ona.
 

Kazala je da je u interesu i Vlade Srbije i poslodavca da se više radnika prijavi za rad u inostranstvo, te objasnila da će u tom slučaju postojati obučeni radnici kompanije koja će proizvoditi električne automobile.

"Ukoliko se ne prijavi dovoljno radnika, u redu,  svakako će dobiti otpremnu ali će Stelantis morati da angažuje nove radnika i da ih obučava", objasnila je ona.

Rekla je da će, u svakom slušaju u toj fabrici, u četvrtom kvartalu 2024. minimalno raditi 1.550 radnika, te izrazila uverenje da će i plate biti veće.

"Borimo se da oni koji nisu uzeli otpremnine, da pokušamo da poboljšamo ponudu i za njih", rekla je ona.

U Samostalnom sindikatu kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu je agenciji Beta rečeno da poslodavac nije obavestio radnike o izmenjenim uslovima za odlazak na rad u Slovačku, što je najavljeno u ponedeljak u pregovorima u Predsedništvu Srbije.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da radnici nemaju pisanu ponudu poslodavca o novim uslovima za Slovačku o kojoj bi se izjasnili u roku koji je produžen za sedam dana.

"Pošto zvanično nemaju informacije o novim uslovima, radnici i ne dolaze da se eventualno projave za tu opciju", rekao je Đorđević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Radnici Fijata u osam autobusa krenuli za Beograd
fiat, fijat, kragujevac

Blokiraće "Gazelu"

22.06.2022. 11:22

Radnici Fijata u osam autobusa krenuli za Beograd

Radnici kragujevačke fabrike automobila Fijat krenuli su za Beograd u osam autobusa da blokiraju most na Gazeli, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima Vlade Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve