Biznis
13.04.2021. 14:05
R. E.

Inovativni prevoz

Da li će taksi poleteti?

taksi, leteći taksi
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Volokopter", pionir urbane vazdušne mobilnosti, najavila je novu prikupljenu donaciju u iznosu od 200 miliona evra za finansiranje serije D njihovog volokoptera.

Apetit za investicije namenjene finansiranju vazdušnog taksija ili sektora urbane vazdušne mobilnosti nastavlja da raste, na to ukazuju i nove donacije prikupljene za male autonomne letelice kompanije Volokopter. Kompanija razvija prvo na svetu održivo prevozno sredstvo za gradsku vazdušnu mobilnost nalik na helikoptere kojima bi putnici mogli da izbegnu gužve na putevima, kao i da sigurno i na vreme dođu do odredišta. Pored nove prikupljene donacije, kompanija iz Bruhzala, nedaleko od Karlsruea, prethodno je donirala 122 miliona evra. U ovaj projekat su takođe uključene kompanije DeutschenBahn, Schenker, Intel, kao i kineski proizvođač automobila Geely.

Saobraćaj je jedno od glavnih obeležja današnjeg sveta. S obzirnom na izazove i svakodnevne promene, pojavili su se novi pristupi saobraćaju, kao što su bespilotni sistemi isporuke paketa dronovima. Prema optimističnim prognozama, male električne letelice bi za koju godinu mogle ovladavati megagradovima širom sveta, obezbeđujući pristupačne vazdušne taksi usluge. Sve ovo podseća na filmske scene u kojima gradom jezde leteći automobili. Premda sve može delovati nedostižno, iako prve rute tek treba da budu objavljene, kompanija se obavezala da će uspostaviti vazdušne taksi službe u Singapuru i Parizu, sa daljim planovima da se proširi i na teritoriji SAD, Azije i širom Evrope.

taksi, leteći taksi, saobraćaj
Izvor: Shutterstock

„Zahvaljujući partnerstvima i stručnosti učesnika u projektu, u planu je da se otvore prve rute u narednih nekoliko godina“, rekao je šef kompanije Florijan Rojter.

Kompanija Volokopter je tokom 2011. godine izvela svoj prvi let, a od tada i brojne letove od kojih su najzapaženiji bili probni letovi u singapurskom zalivu Marina, u oktobru 2019. godine i prvi autonomni let na svetu eVTOL u Dubaiju 2017. godine.

Kompaniju su osnovali 2011. godine Stefan Volf i Aleksandar Zosel. Sa višegodišnjim iskustvom, Volokopter je lider u urbanom prostoru vazdušne mobilnosti. Volokopter je jedan od prvih vazdušnih taksija i deo jedine kompanije koja je dobila odobrenje Agencije za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EACA). Prema prognozama kompanije, komercijalne vazdušne taksi rute bi trebalo da budu otvorene u naredne dve godine. Volokopter je pionir u realizaciji letova širom sveta, uz puno odobrenje regulatora i veliki potencijal za dalji razvoj. VoloCiti je peta generacija aviona volokoptera sa perspektivom da postane prvi sertifikovani električni vazdušni taksi. Donacijom od ukupno 322 miliona evra zagarantovan je dalji napredak serije D njihovog volokoptera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve