DIGITALIZACIJA KAO MOTOR RASTA: Ima li biznis budućnost bez novih tehnologija?

DIGITALIZACIJA KAO MOTOR RASTA: Ima li biznis budućnost bez novih tehnologija?

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/


Nedavno objavljeno istraživanje globalne konsultantske kuće McKinsey potvrdilo je da bi region mogao da iskoristi digitalizaciju kao novi motor rasta, a o tome je danas bilo reči na panelu “Digital challengers” u okviru Weekend media festivala koji se održava u Rovinju.

Stvarni potencijal postoji i sad je vreme da se iskoristi prilika jer se pitanje – da li je digitalizacija potrebna – više ne postavlja, jer izbora nema.

Prema zajedničkom stavu učesnika panela, digitalna ekonomija raste brže od tradicionalne, a njena najveća prednost je to što se bazira na ideji. To znači da, za početak, ne zahteva veliki kapital.

“Kapital u jednom trenutku mora da dođe s obzirom na ekspanziju ideje, ali ako danas imate dobru ideju i ako kvalitetno radite na njoj, ako se služite digitalnim tehnologijama, tržište vam može biti ceo svet”, kaže Joško Mrndža, Google menadžer za Adriatika region.

Povezane vesti – Srbija može biti pobednik četvrte industrijske revolucije

Prema njegovim rečima, istraživanje koje je sproveo McKinsey nam ukazuje gde je region, gde zaostaje i koje su prilike koje iz toga proizilaze.

“Najvažniji zaključak je da je edukacija na nivou društva u celini ključna, kako unutar školstva, tako i unutar malih i srednjih preduzeća. Velike kompanije su već usvojile taj stav”, smatra Mrndža.

Iako se čini da svi koriste pametne uređaje, podaci govore da se u našem regionu upola manje koriste sve prednosti koje nudi digitalno doba nego što je to slučaj u razvijenim zemljama.

“Prirodno je da mlađe grupe kvalitetnije i brže koriste i usvajaju nova znanja, ali imamo dobar deo starijih ljudi koji jednostavno ne koriste nove tehnologije”, objašnjava Mrndža i dodaje da je, s obzirom na to da će nova radna mesta u budućnosti podrazumevati osnovne ili napredne digitalne veštine, važno da se celo društvo uključi u proces digitalizacije što pre.

Za to postoji nekoliko uslova: pre svega opšta edukacija, izgradnja infrastrukture u vidu 5G mreže i stalan rad na poboljšanju uslova za preduzetništvo – regulativa koja “ne smeta”, manji poreski pritisak i veći podsticaji.

Dakle, ne postavlja se pitanje da li je digitalizacija potrebna, već je pitanje kojom će brzinom naša ekonomija ući u voz u kom je već ceo svet.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar