Biznis
17.08.2019. 13:40
N. G./Harvard Business Review

Da li je došlo pravo vreme da zaposleni rade odakle god žele?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Podaci o američkoj radnoj snazi ukazuju na to da se rad na daljinu povećava. Istraživanje Gallupa-a iz 2017. godine pokazalo je da je 43 odsto zaposlenih Amerikanaca provelo barem neko vreme radeći van svog radnog mesta, dok se u podacima američkog popisa objavljenog 2018. navodi da 5,2 procenata američkih radnika u potpunosti radi od kuće.

Iako rad od kuće postaje relativno uobičajen, pojavljuje se i novi oblik rada na daljinu - rad sa bilo kojeg mesta, odakle zaposleni mogu da obavljaju poslove uz jaku internetsku vezu.

Iako mnoge kompanije tek počinju da razmatraju da li zaposlenima treba dozvoloiti rad sa bilo kog mesta, rad na daljinu se već može naći u firmama kao što su "Akamai" i "SAP".

Studija iz 2017. otkrila je da je prosečan radnik spreman da prihvati osam odsto nižu platu za opciju rada od kuće.

Pročitajte još: Twitter želi da pratite interese, a ne samo ljude

Uz politiku rada sa bilo kog mesta, poslodavci dodaju još veću vrednost zaposlenima tako što im daju geografsku fleksibilnost. Dok zaposleni koji rado od kuće može da izabere da pokupi decu iz škole ili provede sat vremena u šetnji psa, zaposleni koji radi na daljinu može isto to da radi, ali i da se preseli bliže roditeljima ili na lokaciju sa nižim troškovima.

Međutim, menadžeri često brinu o zaposlenima na daljinu koji manje rade ili rade više zadataka, mešajući lične odgovornosti sa poslom. Takođe postoje zabrinutosti da bi omogućavanje zaposlenima da rade s bilo kojeg mesta moglo da umanji komunikaciju i saradnju među kolegama i ograniči neformalno učenje koje se obično dešava u kancelariji.

Ipak, jedna studija iz 2015. bazirana na funkcionisanju kineske putničke agencije otkrila je da je, kada su zaposleni u call centru prebačeni da rade od kuće, njihova produktivnost porasla je za prosečno 13 odsto očigledno zbog smanjenja vremena pauze i dana bolovanja u kombinaciji sa ugodnijim radno okruženje.

Harvard Business Review je proučavao efekte programa koji je započet tokom 2012. godine među ispitivačima patenata pri američkom Zavodu za patente i trgovinu (USPTO). Analizirani su podaci o produktivnosti za ispitivače patenata (visoko obrazovani i specijalizovani profesionalci) koji su prešli sa rada od kuće do rada na daljinu.

Pročitajte još: Kako nova klasa bogatih troši novac

Rezultati su pokazali da je radni učinak ispitanih porastao za 4,4 odsto nakon prelaska na rad na daljinu, bez značajnog porasta prepravki. Dodatna analiza je takođe pokazala da se kvalitet patenta (mereno citatima koji su dodali ispitivači) ne pogoršava.

Povećanje produktivnosti za 4,4 odsto predstavlja do 1,3 milijarde dolara dodatne vrednosti američkoj ekonomiji godišnje. Dodatne analize su takođe pokazala da su se ispitanici koji su prešli na rad na daljinu u proseku preselili na lokacije sa znatno nižim životnim troškovima, što predstavlja efektivno povećanje realne zarade ovih zaposlenih, bez povećanih troškova za organizaciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve