Da li negujemo kulturu vraćanja zajednici?

Da li negujemo kulturu vraćanja zajednici?


Odlazak mladih iz Srbije u potrazi za boljim uslovima života, problem je sa kojim se naše društvo već decenijama suočava. Pored finansijskih razloga, mnogi od njih motivisani su željom da budu deo društva koje prepoznaje njihov trud i zalaganje, usmerava i podstiče talente, i gde mogu ostvariti svoje potencijale i postati stručnjaci u oblastima za koje su se školovali.

Jedna mala zajednica odabranih ljudi pokazuje da i u Srbiji postoje primeri zajednice u kojoj se mladima kroz obrazovanje pruža podrška ličnom razvoju i društvenom angažovanju u cilju stvaranja boljeg društva zasnovanog na slobodi, znanju i inovacijama.

Stručnjaci iz oblasti svetske ekonomije, IT industrije, komunikacija, predstavnici akademske zajednice, direktori uspešnih kompanija, umetnici, različite generacije rasute po svim kontinentima, čine Alumni mrežu od preko 1200 članova.

Svima je zajedničko da su kao nekadašnji studenti pohađali glavni jednogodišnji multidisciplinarni obrazovni program Beogradske otvorene škole (BOŠ), koji danas nosi naziv “Studije budućnosti”. Ovaj program okuplja ambiciozne i mlade ljude na samom kraju studija i oprema ih kako veštinama neophodnim za ulazak na tržište rada i dalji profesionalni razvoj, tako i znanjem da postanu svestrani lideri i budući nosioci društvenih promena u svojim zajednicama.

Koliko im je godina provedena na BOŠ-u promenila život potvrđuje njihovo vraćanje organizaciji na brojne načine. Veliki broj alumnista prošle nedelje se okupio na donatorskom druženju da bi novoj generaciji studenata pružili podršku i nezaboravno iskustvo koje su i oni sami prošli.

Njihova priča sa Beogradskom otvorenom školom se ne završava nakon programa, već se neguje kroz saradnju i uključivanje u rad i program cele organizacije. Neki se oprobaju kao predavači i partneri na programu “Studija budućnosti”, a drugi angažuju kao mentori gde su uključeni u rast i napredak svakog studenta. Mnoge priče prerastu u profesionalnu saradnju i dugogodišnja prijateljstva.

Program se realizuje već 26 godina, a sama Alumni mreža formirana je pre 20 godina i predstavlja pionirsku ideju Beogradske otvorene škole, koja je uvidela važnost jedne ovakve mreže i benefite koje negovanje zajedništva može imati kako za alumniste i studente tako i
za samu organizaciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar