Biznis
10.08.2021. 15:10
Tanjug

Vranje

Delimično rešenje za radnike Geoksa

šlem, gradilište, radnici
Izvor: Shutterstock

Lokalna samouprava počela je razgovore sa privrednicima u Vranju da bi videla kako može da pomogne bivšim radnicima Geoksa, izjavio je gradonačelnik tog grada Slobodan Milenković.

"To se, pre svega, odnosi na prekvalifikaciju i obuku na zehtev poslodavca i mi ćemo u sredu raspisati novi javni poziv. Poslodavci će moći da prijave svoje potrebe broja zaposlenih u mi ćemo to iz lokalnog budžeta da finasiramo", rekao je Milanković.

Dodao je da su privrednici iz Vranja na sastanku rekli da imaju potrebu za radnom snagom, a da je jedna od tih firmi već iskazala konkretne potrebe.

"Ta firma je trenutno na kolektivnom odmoru, ali su nam preneli da već postoji velika zainteresovanost da radnici Geoksa počnu da rade. Oni su proširili proizvodnju upravo programom koji je Geoks radio, tako da će u narednom periodu biti koliko-toliko amortizovano i sa tim privrednim subjektom. I ostali privrednici koji nisu iz oblasti obućarstva, pre svega drvnoprerađivačka industrija, tu je Simpo, Dodić, apsorbovaće deo radne snage iz Geoksa", rekao je gradonačelnik Vranja.

On je naglasio da je država odmah pomogla zapošljavanjem 250 bivših Geoksovih radnika, a do marta ukupno 600 njih, ali i na druge načine.

"Sada se i domaći i strani investitori usmeravaju prema Vranju. Mi smo već imali sastanke sa dva investitora. U sredu će doći još jedan, i zaista radimo da ovaj period koji je neprijatan za sve nas i veliki udar za Vranje premostimo na što bezbolniji način", rekao je Milenković.

On je podsetio da je Vranje u prethodnom periodu imalo slična iskustva sa preduzećima Slipita i Simka, i da će se raditi na tome da se umesto niskoprofitabilnih privrednih grana dovedu investicije kod kojih su plate veće, a budućnost izvesnija.

Šef kancelarije Privreden komore Srbije (PKS) u Vranju Branislav Popović je objasnio da je jedan broj zaposlenih u vranjskim privatnim firmama svojevremeno prešao u Geoks zbog nešto viših plata, i da bi sada bilo realno da se neki od njih vrate u svoje bivše firme.

"Mi očekujemo da će naši privrednici da sklope izvozne poslove i da na taj način pozovu ljude koji su otišli u ''Geoks'' da ponovo rade kod njih i očekujemo da će dobar deo tih ljudi naći posao u svojim bivšim firmama", rekao je Popović.

Dodao je da se to pre svega odnosi na šivače koji su radili u proizvodnji obuće i tekstila.

"Vranje je pozanto kao mesto gde su razvijene obućarska i tekstilna industrija, gro tih radnika su radnici koji se bave šivenjem, tako da misliim da će se za njih u narednom periodu naći mesto. Možda ne za mesec ili dva, ali do kraja godine sigurno", ocenio je Popović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svi radnici "Slobode" vraćaju se na posao
šlem, gradilište, radnici

Situacija bezbedna

10.07.2021. 19:51

Svi radnici "Slobode" vraćaju se na posao

U ponedeljak ujutru 410 radnika pirotehnike u kompaniji "Soboda" vratiće se na posao jer su nadležne službe procenile da je situacija bezbedna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve