Biznis
03.08.2020. 14:43
Tanjug

Do 2030. godine na putevima u svetu će biti 31,1 milion elektičnih vozila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Do kraja decenije, trećina ukupne prodaje novih automobila na svetu biće električna vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Deloitte "Električna vozila: postavljanje smera za 2030. godinu“.

Time bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini dosegao 31,1 milion u svetu, 10 miliona više nego što je ranije predviđeno.

Uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija Covid-19, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila u 2020. godini dostići 2,5 miliona širom sveta, kaže se u saopštenju.

Povezane vesti - Kia zabeležila rekordnu prodaju hibrida i električnih vozila

Na osnovu složene godišnje stope rasta od 29 odsto, istraživanje procenjuje da će prodaja dostići 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine kada bi električna vozila predstavljala otprilke 81 posto svih prodatih novih električnih vozila.

Deloitte je identifikovao ključni faktor rasta prodaje električnih vozila u narednih deset godina kao promenu sentimenta potrošača, jer mnoge prepreke za prihvatanje električnih vozila postepeno nestaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Visoke cene električnih vozila još uvek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve više izjednačava s benzinskim i dizelskim ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca trebalo bi da se poveća", kaže direktor beogradske kancelarije Deloitte-a i glavni partner u Sektoru za finansijski konsalting, Darko Stanisavić.

Sve više modela novih električnih vozila, dodaje, u kombinaciji s rastućim tržištem polovnih električnih vozila, znači da će električna vozila za mnoge postati pristupačniji izbor.

"Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje i utisak nedostatka infrastrukture za punjenje biće važni faktori jer sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila“

Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila uključuju povoljno regulatorno okruženje, bilo da je reč o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zatim, s obzirom da službeni automobili i vozni park i dalje predstavljaju većinu ukupne prodaje novih automobila, prelazak na električna vozila na korporativnom nivou dodatno će poboljšati globalni prelazak na električna vozila, ocenjuje se u saopštenju.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

Mere ograničavanja kretanja kao odgovor na izbijanje pandemije Covid-19 dovele su do velikih poremećaja u međunarodnim lancima snabdevanja i privremenog zatvaranja predstavništava.

"Iako je ukupna prodaja automobila opala u ovom periodu, električna vozila su pokazala otpornost u nekim regionima u poređenju sa ostatkom tržišta. Vrhunac prodaje benzinskih i dizelskih vozila je najverovatnije nastupio, iako relativno nezapaženo. Kako se ukupna godišnja prodaja automobila neće vratiti na nivo pre pandemije do 2024. godine, čak i ako se vrati rast prodaje na tržištu benzinskih i dizel vozila, verovatno će uskoro uslediti njihov pad tržišnog udela", rekao je Stanisavić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve