Biznis
07.08.2019. 16:29
M.P. / Foto:Shutterstock

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Većina naučno fantastičnih fimova, snimljenih 80-tih i 90-tih godina, najavljivala je kako će se tamo neke daleke 2020.-2030. po svestkim metropolama voziti leteći automobili. Iako smo uveliko zagazili u 2019. ovakvim vozilima i dalje ni traga ni glasa...

Ipak za razliku od letećih, u mnogim svetskim metropolama sve veći su trend - električni automobili. Dok se Norvežani, Kinezi, Amerikanci, Britanci sve više voze "na baterije", građani Srbije njihove živote i dalje posmatraju kao neke naučno fantastične filmove, uglavnom vozeći svoje polovne automobile, pretežno "tinejdžere".

Od početka 2019. na ulicama širom sveta krstari više od 5,6 miliona električnih automobila, što je čak 64 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. To je impresivan podatak ukoliko ga uporedimo sa vremenom od pre desetak godina ranije, kada su električni automobili predstavljali misaonu imenicu i luksuz za većinu ljudi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Pored svoje skupocenosti, električni automobili nisu bili pristupačni i zbog infrastrukture, jer nije bilo dovoljno mesta za njihovo punjenje. Danas je to potpuno drugačija priča. Cena ovakvih automobila je daleko pristupačnija zbog potražnje i moderni gradovi širom sveta sve više ulažu u infrastrukturu. Zato se i sve veći broj kupaca se odlučuje da svoje uobičajene automobile na benzin i dizel zamenjuju električnim alternativama.

Povezane vesti - TESLA U PLAMENU: Kompanija unapređuje softver zbog nesreća

Tržište elektičnih vozila je sve bogatije, počevši od najnovijeg Teslinog modela 3, Audija e-tron, Jaguara I-Pace, Nissan Leaf-a i mnogih drugih. Koji je najpogodniji zavisi pre svega od vaših potreba. Pojedina istraživanja pokazuju da su električnii automobili četrvrta najtraženija kategorija na internetu i da bi se u Velikoj britaniji svega pet procenata ispitanih, koji su imali priliku da ih voze, vratili automobilima na fosilna goriva. Isto tako porast interesovanja, ali i sama prodaja elektičnih automobilia bi narednih godina trebalo da bude sve već.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Međutim, dok ne dođe do toga da vidimo kako se ovaj trend razvija u svetu, ali i kod nas.

Pre svega treba istaći da je najprodavaniji model električnih automobila u 2019. bio je Teslin model 3 sa 146.310 novih registracija širom sveta. Ovaj model na tržištu se pojavio prvi put 2017. godine i od tada je njegova potražnja iz godine u godinu sve veća. Iako je na tržištu svega dve godine upravo ovaj model je proglašen automobilom godine u Velikoj Britaniji 2019. Njegove performanse, prostranost i jedinstveni dizajn bili su glavni faktori koji su uticali da Teslin model ponese ovu nagradu. Ipak i pored sve većeg interesovanja za ovim modelom, prvi na listi najprodavanijih modela jeste Nissan Leaf sa 369.940 registracija, a prati ga Teslin model S sa 243.200 prodatih vozila.

Kada se pogledaju države u kojima su električni automobili najzastupljeniji, nekako logično na prvom i drugom mestu se nalaze Kina i SAD. Najmnogoljudnija država na svetu, na svojim putevima ima čak 2.6 miliona ovakvih vozila i u odnosu na 2018. godinu ona je praktično udvostručila svoju flotu, jer je u 2018. imala 1.354.000 registorvanih vozila.

Povezane vesti - REVOLUCIJA: Ovo je robot NASA-e koji treba da hoda po Marsu i Mesecu

Ipak, iako su Kina i SAD vodeće po obimu, Norveška je neprikosnoveni lider u smislu tržišnog udela sa 86.340 električnih automobila. Zanimljivo je da Norveška vlada želi da do 2025. godine pređe na 100 odsto korišćenja električnih modela, odnosno da prestane sa prodajom konvencionalnih putničkih automobila. Takođe, broj brodatih električnih automobila ove godine u Norveškoj prvi put premašuje ukupan broj prodatih automobila na benzin i dizel. Ovaj podatak samo potvrđuje liderstvo Norveške kao zemlje koja prihvata ekološki prihvatljiva vozila.

Sa druge strane o samoj osvešćenosti Norvežana govori i to da njihova vlada ohrabruje svoje građane na kupovinu električnih automobila, kroz oslobažđanje od PDV-a i poreze na izduvne gasove. Vlasnici električnih automobila takođe manje plaćaju parking, putarinu, trajekt... U martu ove godine u ovoj zemlji registrovano je 18.375 novih automobila, a od tog broja njih 10.732 su utomobili na električni pogon, objavilo je norveško Veće za drumski saobraćaj. Navedeni broj predstavlja dvostruki rast u odnosu na mart 2018. godine. Isto tako najprodavaniji Teslin model 3 kupilo je više od pet hiljada norvežana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Norvešku prate još dve Skandinavkse zemlje - Švedska sa i više 50.000 registrovanih električnih vozila, ali i Island. Interesantno je da u Stokholmu u blizini aerodroma Alanda nedavno otvoren put koji puni baterije električnih automobila dok se kreću. Sistem koji je napravio konzorcijum eRoadArlanda, na ovom putu dugom oko 2 kilometra, prenosi energiju do električnih vozila kroz prugu koja se nalazi na sredini vozne trake. Deo pruge od 50 metara u potpunosti je elektrificiran i služi kao punjač baterije električnih vozila. Vezu sa podnožjem vozila predstavlja pokretna rucica koja automatski detektuje blizinu pruge za punjenje i pocinje da se spušta ka njoj, dok se vozilo krece u njenom smeru. Takođe, očekuje se da u budućnosti mnoge glavne saobraćajnice u Evropi dobiju ovakve sisteme.

I ostale evropske države idu u korak sa Skandinavskim, pre svega Velika Britanija koja sve više prelazi na električne automobile. Konkretno u ovoj državi je samo u julu 2019. godine prodato je ukupno 2.461 električni automobil što predstavlja rast od 67 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Pojava električnih automobila na svetskim ulicama posebno je važno za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi. Sa velikim zagađenjem vazduha suočava se i naš glavni grad, a kao jedan od glavnih uzročnika ovog problema je upravo saobraćaj. Gde je onda u ceoj ovoj priči Beograd, ali i Srbija?

Dok evropski putevi čekaju sisteme za automatsko punjenje automobila, Srbija još uvek razvija infrastrukturu električnih punjača. Potsetimo u okviru pilot projekta JP Putevi Srbije u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture 2017. godine instalirano je pet punjača za električne automobile. Punjači se nalaze na naplatnim stanicama Preševo, Šid, Dimitrovgrad, Subotica jug, kao i na platou bivše naplatne stanice Beograd kod Bubanj potoka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Povezane vesti - LEBDEO “SVEMIRSKI LONAC” ELONA MASKA: Da li može i da odleti na mesec?

Oni su jednostavno nophodni ukoliko želimo da idemo u korak sa Evropom i podstičemo kupovinu ovakvih vozila jer je radijus ovakvih automobila između 150 i 200 kilometara nakon čega baterije moraju da se pune. Kako se pilot projekat pokazao opravdanim, Putevi Srbije pripremaju novu javnu nabavku, odnosno instalaciju još 10 elektro punjača na glavnim putnim pravcima. Iako je projekat najavljen još pre četiri meseca, ništa se značajnije nije desilo. Dok se ne instaliraju novi punjači električna i hibridna vozila kroz Srbiju će moći da koriste postojeće. I to pet brzih na autoputu i još oko 30 koji se nalaze po gradovima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Koliko zaostajemo za Evropom najbolje potrvrđuje podatak da elektro punjača širom Evrope ima više od 100.000 dok ih je 2011. godine bilo svega 3.800. Bilo da se radi o problemu infrastrukture ili životnog standarda, u Srbiji je prošle godine bilo registrovano svega 128 ovakvih automobila, od čega čak 90 u Beogradu.

O vom problemu nedavno je u jutarnjem programu TV prva govorio i Miloš Petrović predsednik Asocijacije uvoznika vozila.

" Mi dve stvari nismo rešili. To su znači podsticaji za kupovinu tih automobila, kako je to u regionu, i infrastruktura. Vi taj električni automobil, koji ima ograničenu autonomiju kretanja, morate da dopunjavate. To su punjenja u najbržoj opciji od po 4 sata - ako želite da napunite celu bateriju. Obično brze punjače rešavaju tako da za pola sata napunite polovinu baterije da možete da idete dalje. Kod nas je danas problem da mi ne možemo da izmerimo, kako kažu, šta je starije - kokoška ili jaje: da li ćemo prvo rešavati podsticaje, subvencije za električna vozila, ili ćemo prvo infrastrukturu. Ja mislim da treba i jedno i drugo istovremeno. Mi, jednostavno, nemamo izbora, jer je elektrifikacija počela. U svim zemljama u Evropi se već voze električni automobili, sve zemlje to subvencionišu, čak i u transportu, primera radi, velike svetske kompanije neće više moći da dostavljaju svoju robu u centar grada ako nemaju električni automobil", istakao je Petrović.

Povezane vesti - SPOJ LUKSUZA I BRZINE: Ovo su najskuplji automobili na svetu

U poređenju sa drugim zemljama problem je vidljiv i po pitanju subvencija koje države daju kao podsticaj za kupovinu električnih automobila. Naime u Srbiji ove subvencije ne postoje, a komplikovana je procedura za uvoz i registraciju.

U komšiliku je situacija drugačija, Hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost nedavno je raspisao poziv građanima za podsticaj kupovine električnih automobila, koji je zatvoren već narednog dana od objavljivanja, jer je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra. Subvencije za gradane iznose od 670 do 10.700 evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve