Biznis
13.10.2022. 20:20
R.E.

"Moja prva plata“

Dobra vest za one koji traže posao

posao, odlazak na posao
Izvor: Shutterstock

Tražite posao? U oglasima poslodavci uglavnom traže "iskustvo“, a vi ga nemate. Kako i gde ga steći? Upravo je projekat "Moja prva plata“ idealna prilika za sticanje prvih radnih iskustava i to ne bilo gde već u priznatim i renomiranim kompanijama, a prijava je u toku i traje do 31. oktobra.

"Realizacija programa je usled velikog interesovanja privrede nastavljena i u 2022. godini, a naš cilj je da kroz Moju prvu platu omogućimo privrednim subjektima da reše problem deficita kadrova i, u isto vreme, da podstaknemo zapošljavanje mladih, omogućimo im da u kompanijama steknu prva radna iskustva i dobiju šansu za prvo zaposlenje“, izjavila je je Ana Stojanović iz Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

"Za učešće u ovogodišnjem programu prijavilo se 10.313 poslodavaca sa teritorije Republike Srbije, koji su ponudili mesta za ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija. Najviše se traže buduće knjigovođe i  računovođe, administrativni radnici, programeri, prodavci,  inženjeri različitih specijalnosti. Kompanije na ovaj način dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja i investiraju u razvoj ljudskih resursa. Trenutno je u toku prijavljivanje mladih koje traje do 31.oktobra. Prijava se vrši preko portala mojaprvaplata.gov.rs, a na program se mogu prijaviti svršeni srednješkolci i dilpomci“, izjavila je Ana Stojanović.
 

Uslov je da nemaju više od 30 godina života, da su bez radnog iskustva i da se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošlјavanje.

"Treću godinu za redom nudimo priliku za profesionalni razvoj osobama bez poslovnog iskustva, uz podršku i rad sa mentorom, kao i mogućnost zaposlenja na pozicijama - mašinskog inženjera, inženjera bezbednosti i zdravlja na radu, HR asistenta, tehnologa, asistenti nabavke i carine, IT administratora, biznis koordinatora, asistenta za logistiku i kontrolora kvaliteta“, rekao je Miloš Dokamonović iz HR sektora kompanije Ball Packaging EMEA i dodao: "do sada smo imali odlična iskustva. Na naše veliko zadovoljstvo neki od praktikanata postali su deo tima, a trenutno je u toku i prijavljivanje novih mladih ljudi. Posebnu pažnju smo posvetili tome da se praktikanti osećaju kao deo sistema, jer verujemo da je dobra poslovna atmosfera preduslov za dobre poslovne rezultate, a nova poslovna energija doprinosi boljim i inovativnijim biznis rešenjima. Osim toga trudimo se da naše vrednosti prenesemo i na naše nove kolege – očuvanje životne sredina, cirkularna ekonomija kroz reciklažu deo su naše poslovne strategije kako bi smo obezbedili održivu budućnost za sve nas.“
 

Pozitivna iskustva potvrđuju i praktikanti koji su prošli ovaj proces i dobili stalno zaposlenje. Bojana Jovnaš, procesni lider u okviru inženjeringa kompanije Ball Packaging potvrdila je joj je program "Moja prva plata“ omogućio ne samo da stekne svoje prvo radno iskustvo već i da dobijem stalno zaposlenje.

"Šansa koju sam dobila da učim kroz praktične situacije i poslovne izazove u kompaniji Ball, bila je od neprocenjive važnosti za moje profesionalno usavršavanje i na kraju i za samo zaposlenje. Smatram da je dobra poslovna atmosfera takođe doprinela tome da se ostvarim na ovoj poziciji i da dam svoj maksimum. Podrška i razumevanje koju sam dobila od svojih starijih kolega, mentora, omogućila mi je da se nosim sa izazovima i da doprinesem u samom procesu rada“, rekla je Bojana Jovnaš, procesni lider u okviru inženjeringa kompanije Ball Packaging.

Program Vlade Republike Srbije "Moja prva plata“ ima za cilj da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i njihovo zapošljavanje, a ujedno daje podršku privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Sve informacije o prijavljivanju i radnim pozicijama za angažovanje nezaposlenih mlađih od 30 godina, oni mogu naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i sajtu Moja prva plata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako dobiti stipendiju za studije u inostranstvu
Obrazovanje

Obrazovanje

10.10.2022. 18:10

Kako dobiti stipendiju za studije u inostranstvu

U nedelju, 16. oktobra 2022. u hotelu Metropol u Beogradu biće održan najveći Sajam obrazovanja i stipendija u inostranstvu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve