DVA U JEDAN: Vidiš kako ćeš izgledati kad ostariš, i odmah ti ukradu podatke

DVA U JEDAN: Vidiš kako ćeš izgledati kad ostariš, i odmah ti ukradu podatke

Shutterstock


Svi koji su instalirali FaceApp dali su dopuštenje autorima aplikacije da bez ikakve naknade koriste njihovo ime, prezime, fotografije, ali i mnogo više.

Ova iPhone aplikacija je postala viralna na društvenim mrežama, zbog toga što neverovatno realno menja fotografije korisnika i pokazuje kako će izgledati starije, ili mlađe. Međutim, pored zabave, FaceApp krije i veliku zloupotrebu ličnih podataka.

Povezane vestiMultimedijalni Google servisi dostupni i u Srbiji

Advokatica Elizabet Pots Vajnstin na Tviteru je upozorila na uslove korišćenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korišćenja, FaceApp-u daju “stalnu, neopozivu, besplatnu dozvolu na svetskom nivou za korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela” od sadržaja korisnika.

Dakle, korisnici su FaceApp-u dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god da im zatreba, uključujući i reklame.

Povezane vestiMask povezuje kompjuter i mozak

To znači da fotografije mogu da osvanu i na nekom oglasnom plakatu za bilo koji proizvod.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama sačuvanim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Majkrosofta i Jandexa. Vajnstin je upozorila i kako je to direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar