Biznis
17.03.2023. 02:10
R.E.

Cena usporava tranziciju

Hoće li biti električnih automobila i za "sirotinju"?

Električni automobili
Izvor: Shutterstock

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising je automobilsku industriju pozvao da proširi ponudu električnih automobila na jeftinije modele, jer fokusiranje na skupa vozila usporava tranziciju ka e-mobilnosti.

"Moramo da pazimo da proizvođači sastave široku ponudu u svim cenovnim segmentima," rekao je Vising za štutgartske dnevnike od srede.

Pri tranziciji ka klimatski neutralnoj mobilnosti "treba u vidu imati i pitanje mogućnosti potrošača," dodao je ministar. "Električni automobili sada u proseku koštaju 53.000 evra," a to je preskupo za ljude na početku profesionalnog života, piše dpa.

Nemački brendovi uglavnom forsiraju skupe automobile, rekao je Vising, pozivajući proizvođače da paletu prošire modelima prihvatljivije cene.

"Za to su nužni snažna konkurencija i široka ponuda," zaključio je ministar.

Vising je prethodnih sedmica u vestima bio uglavnom zbog pritiska na Evropsku uniju da uvede izuzetke u opštu zabranu novih automobila sa klasičnim motorom od 2035.

On, naime, želi da ostavi vrata otvorena benzinskim motorima pod uslovom da sagorevaju klimatski neutralno sintetičko gorivo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Električni automobili i zašto entuzijazam opada
automobili

Istraživanje

11.01.2023. 16:10

Električni automobili i zašto entuzijazam opada

Tranzicija saobraćaja na elektropogon važna je stavka u zaokretu ka klimatskoj neutralnosti. Prodaja e-automobila, međutim, nailazi na čeoni vetar i predstoji joj usporavanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve