Biznis
16.11.2019. 14:35
R. E. / ICT Business

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI - Pravi hit, ali i privilegija bogatih država

shutterstock_750610873.jpg

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose ekološkoj zaštiti, ali prava je istina da sve to vredi samo za najbogatije evropske zemlje. Barem kad govorimo na nivou Evropske unije.

Naime, to je pokazalo istraživanje Evropske automobilske organizacije proizvođača (ACEA - European Automobile Manufactures Association), piše ICT business.

Konačni zaključak jeste da kupovina električnih automobila ostaje privilegija i mogućnost manjeg broja evropskih zemalja, odnosno, manjeg broja evropskog stanovništva.

Ukupno, u prošloj godini su električni automobili činili svega dva odsto od ukupne prodaje svih automobila u 28 članica Evropske unije. Na samom vrhu po tom pitanju je Švedska s udelom električnih vozila od osam posto, zatim Holandija sa 6,7 posto i Finska s 4,7 posto. Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u tim zemljama je redom 47.900 evra, 46.600 evra i 42.200 evra.

Shutterstock Shutterstock

Čak jedna Belgija u kojoj je BDP po glavi stanovnika 39.600 evra ima udeo električnih vozila od tek 2,4 posto. Što jeste iznad proseka, ali svejedno je prenisko. Nešto niži BDP ima Velika Britanija s 2,5 posto električnih vozila, Francuska s 2,1 posto i Nemačka s dva posto.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

S druge su strane "spektruma" zemlje kao Litvanija koja ima 0,6 posto električnih vozila, kao i Bugarska, zatim su tu Esotnija s 0,5 posto, LEtonija s 0,4 posto i Slovačka s 0,3 posto. U tim je zemljama BDP po glavi stanovnika između osam i 19 hiljada evra. Što se Hrvatske tiče... Udio je toliko nizak da nije merljiv pa piše nula posto udela električnih vozila. Identična situacija je u Luksemburgu, na Kipru i Malti. Dakle, Hrvatska je među najgore tri zemlje EU po ovom segmentu.

A da je u Evropskoj uniji, Norveška bi bila ubedljivi lider sa svojih čak 49,1 posto udela električnih vozila. Ali, to samo potvrđuje pravilo jer BDP po glavi stanovnika u toj zemlji iznosi 73.200 evra i primetno je iznad onog svih država u EU...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve