Biznis
04.11.2022. 11:48
Beta

Javna debata

"Eliksir Zorka" demantuje da su odgovorni za zagađenje u Šapcu

opasan otpad
Izvor: Shutterstock

Kompanija Eliksir Zorka (Elixir) iz Šapca saopštila je u petak da će podržati ekološke inicijative građana i civilnog sektora kako bi se nedvosmisleno utvrdili svi izvori aerozagađenja u tom gradu.

Kompanija je navela da je spremna da finansira projekat sveobuhvatnog civilnog monitoriga kvaliteta vazduha u Šapcu i angažovanje stručnjaka iz Srbije ili inostranstva koji će pod kontrolom javnosti raditi na izradi tog projekta.

Kako su objasnili, tim projektom bi se obuhvatili svi izvori zagađenja vazduha u gradu, sve zagađujuće materije koji se emituju, nova merna mesta u svim zonama uticaja i nabavka najsavremenije specijalizovane opreme.

"Ističemo da je Eliksir Zorka, kao predstavnik industrije u Šapcu, spremna da u svakom smislu podrži ekološke inicijative civilnog sektora i učestvuje u finansiranju Projekta sveobuhvatnog rešenja monitoringa kvaliteta vazduha u Šapcu, koji će omogućiti da se nedvosmisleno utvrde svi izvori aerozagađenja na koje se žale građani Šapca", kazali su agenciji Beta u kompaniji Eliksir Zorka.
 

Objasnili su da to podrazumeva i transparentan monitoring rada postrojenja Eliksir Zorka i drugih izvora zagađenja, u koji će biti uključeni kompetentni stručnjaci i zainteresovana javnost.

Dodali su da će omogućiti i mesečne nenajavljene inspekcije timova stručnjaka koje ekolozi sami mogu da formiraju, te da će dozvoliti posete i snimanja fabrici i skladištu otpada, uz pratnju.

Najavili su da će oranizovati i novu javnu debatu tim povodom, o čemu će javnost biti na vreme obaveštena.

Kako su naveli iz kompanije, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada u okviru ponovljenog javnog uvida, dostupna je u Odeljenju za inspekcijske i stambeno-komunalne poslove Gradske uprave Šapca, kao i na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine (od 24. avgusta).

Ekološki aktivisti u Šapcu optužili su pre desetak dana kompaniju Zorka Eliksir da će skladištenjem opasnog i neopasnog otpada u krugu fabrike ugroziti zdravlje građana, ali su iz te fabrike poručili da građani nemaju razloga za zabrinutost i omogućili građanima da obiđu kompanijske pogone.

Evropska zelena partija iz Šapca optužila je Eliksir da im cilj nije "ekološka istina", već da u javnost ode utisak da "nevini dobroćudni korporativni džin mari za mišljenje običnog građanina", nakon što su čitav proces "skrivali od javnosti".

Pojedini aktivisti optužili su tu fabriku da će im kroz grad prolaziti "konvoji od 50 kamiona dnevno s otrovom".

Kompanija je potom organizovala javnu debatu, na koju je pozvala i ekološke aktiviste i građane i omogućila im i obilazak skladišta u kojima se nalazi otpad, kako bi se na licu mesta uverili da je bezbedno odložen.

Pojedini građani su na javnoj debati, koja je povremeno bila obeležena žučnim polemikama, konstatovali da se postupak kompanije Zorka Eliksir da otvori kapije građanima i aktivistima ipak umnogome razlikuje od veoma loše prakse koja je viđena kada su u pitanju slučajevi kompanija Linglong u Zrenjaninu, Ziđin u Boru i Rio Tinto kod Loznice.

Zorka Eliksir je demantovala navode da će se skladištiti medicinski, radioaktivni i infektivni otpad, kao i otpad koji ima nisku tačku paljenja, jer za to nema dozvolu, a demantovala je da će uvoziti i otpad iz EU, jer je to zakonom zabranjeno.

I predstavnici kompanije i aktivisti, i građani usaglasili su se da su divlje i velike gradske nesanitarne deponije, kao i nestručno upravljanje otpadom ipak "stvarna i prisutna opasnost i pogubnija mogućnost i po okruženje i po zdravlje".

Jedan od direktora "Zorka Eliksira" Igor Radoš rekao je da je tretman opasnog i neopasnog otpada deo cirkularne ekonomije, "u kojoj se reciklira sve što se može, a baca samo ono što mora, a i to se spaljuje i od toga proizvodi, na primer, toplotna ili električna energija".

Naveo je da se u Srbiji godišnje generiše 60.000 tona opasnog otpada.

Iz kompanije Zorka Eliksir poručili su da o svim temama i otvorenim pitanjima zainteresovani mogu pisati na mejl adresu [email protected].

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zagađen vazduh uzrokuje sedam miliona preranih smrti u svetu
ZAGAĐENJE VAZDUHA

Važno!!!

07.09.2022. 13:17

Zagađen vazduh uzrokuje sedam miliona preranih smrti u svetu

Ujedinjene nacije (UN) u Srbiji pozvale su na Svetski dan čistog vazduha, koji se obeležava 7. septembra pod nazivom "Za vedro nebo", na ubrzanje aktivnosti u borbi protiv svih oblika zagađenja vazduha i podsticanje zajedničkih napora Vlade Srbije, građana, civilnog društva i aktivista u izgradnji sigurnije i zdravije životne sredine za sve.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve