Svet
27.10.2022. 12:30
Beta-AP

Upozorenje

Zagađen vazduh? Vrhunac će biti 2025. godine

Indija, zagađen vazduh, smog 17.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Manish Swarup

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je da se već 2025. godine očekuje vrhunac globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, zbog duboke energetske krize izvazane ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu izaziva duboke i dugoročne promene koje imaju potencijal da ubrzaju prelazak na održiviji i bezbedniji energetski sistem", navodi se u izveštaju agencije sa sedištem u Parizu.

Osam dana pre Svetske konferencije o klimi COP27 u Egiptu, IEA upozorava u svom godišnjem izveštaju za 2022. na jaz izmedju bogatih i siromašnih zemalja u smislu ulaganja u energiju sa niskim sadržajem ugljenika.

Agencija je pozvala na veće ulaganje napora medjunarodne zajednice da se smanji taj "zabrinjavajući jaz".

IEA je navela da uprkos klimatskim investicijama u svetu, globalna emisija gasova bi dostigla vrhunac od 37 milijardi tona 2025. godine, a zatim bi 2050. godine pala na 32 milijarde tona.

U izveštaju se dodaje da bi prosečna temperatura mogla da poraste na oko 2,5 stepeni do 2100. godine, što je "daleko od dovoljnog da se izbegnu teške klimatske posledice".

Agencija je naglasila potrebu za masovnim ulaganjem u čistu energiju, bilo zelenu ili niskougljeničnu, kao što je nuklearna. Založila se i za ubrzanje upotrebe električne baterije (za automobile) i fotonaponskih uredjaja i elektrolizatora koji će proizvoditi vodonik namenjen posebno za dekarbonizaciju industrije.

"Potrebni su veliki međunarodni napori da se premosti zabrinjavajući jaz koji se širi izmedju naprednih ekonomija i zemalja u razvoju" u smislu ulaganja u čistu energiju, dodaje se u izveštaju IEA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li mlade u Srbiji uopšte zanimaju klimatske promene
Klimatske promene

Nova studija

26.09.2022. 12:05

Da li mlade u Srbiji uopšte zanimaju klimatske promene

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF nedavno je objavila novu studiju o uključivanju mladih u ekološke i teme očuvanja prirode. Studija predstavlja analizu interesovanja i kapaciteta mladih, ali i prikaz obrazovnih i institucionalnih prilika koje su im na raspolaganju.
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve