ERA KVANTNE MOĆI: Google-ov kompjuter “pokidao” najmoćniji super računar na svetu

ERA KVANTNE MOĆI: Google-ov kompjuter “pokidao” najmoćniji super računar na svetu

foto: Shuttestock


Mozak prosečnog čitaoca gasi se na prvi spomen reči “kvantno”, a prosečni pisci naučne fantastike i prodavači “new age” guraju je u svaku drugu rečenicu, objašnjavajući time sve nemoguće fenomene.

Toliko se često koristi u modernoj kulturi u toliko različitih konteksta da polako gubi značenje i praktično je moderni sinonim za “magično”. Ipak, velika je vest kada najveća tehnološka firma na svetu u tajnosti testira kvantni kompjuter, koji je prvi put značajno nadmašio mogućnost klasičnih računara ali i super kompjutera, piše Fajnenšal tajms.

Kvantni računari, očekuje se, postaće velik posao u 21. veku, a na njihovom razvoju rade i IT giganti Google, IBM, Intel i Microsoft, jer se nadaju da će iskoristiti posebnosti kvantnog sveta za postizanje nezamislivih rezultata.

Digitalni računari koriste se bitovima – binarnim reprezentacijama brojeva, koji mogu imati tačno dve vrednosti, jedan ili nula. Kvantni računari manipulišu pojedinim česticama koje takođe predstavljaju bitove u kalkulacijama i ti kvantni bitovi, zvani kubiti, takođe u konačno računici poprime jednu od dve vrijednosti, kada se rezultat očita.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Međutim, čarolija leži u onome što se događa prilikom kalkulisanja. Dok kubiti ni na koji način nemaju interakciju sa spoljnim svetom, dok su samo deo izolovanog sistema, priroda kvantne fizike omogućava im da istovremeno budu i nula i jedan, i svi brojevi između. Zahvaljujući ovom svojstvu, kvantni računari u teoriji mogli bi u trenu odraditi zadatke koji od njih zahtevaju da prođu kroz ogroman broj mogućih rešenja.

Zašto kvantni računari nisu svuda?

Najveći je problem je dovoljno izolovati čestice koje služe kao kubiti. Kvantni računari su osetljivi na sve – na vibracije, na bilo kakvo zračenje, na promene u toploti čak i na lagane promene u magnetnom polju Zemlje. Sve to može uticati da rezultat bude “iskrivljen”. Najnoviji kvantni računari izolovani su na sve moguće načine od spoljnih uticaja, ali je još uvek je nemoguće osigurati da svi kubiti rade istovremeno.

Google-ov kvantni računar “Sycamore” raspolaže sa 54 kubita, ali su čak i Google-u radila samo 53. Kako bi kvantni računari postali sveprisutni i istinski korisni, biće im potrebno mnogo više kubita, koji će morati raditi mnogo pouzdanije, a sistemi će morati imati mnogo bolju kontrolu i korekciju grešaka. Iako smo još uvek godinama daleko od toga, Google je sada pokazao da će kvantni računari sve češće moći sve više zadataka obavljati bolje od klasičnih.

REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Što je tačno Google postigao?

U saradnji s NASA-om, koja je rezultate istraživanja objavila na svojim stranicama, pa naknadno ipak sakrila, Google je na svom kvantnom računaru uspeo u samo nekoliko minuta rešiti problem za koji bi najmoćnijem super računaru na svetu trebalo barem 10.000 godina?!

Pojednostavljeno, “Sycamore” je izračunao koliko je nasumičan niz brojeva koji su naučnici uneli. Radi se o računici koja za sada nema nikakvu praktičnu vrednost, ali je dovoljno poseban da je započeo diskusiju o nadmoći kvantnih računara, navodi Digital trends.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Šta ćemo sa sigurnosnim širfama?

Uz bolje mehanizme za korekciju pogrešaka, pouzdaniji i veći kvantni računari potencijalno bi, u saradnji s mehanizmima za mehaničko učenje, mogla doneti revoluciju u rešavanju složenih analitičkih problema – otkrivanje novih materijala, legura, rešavanje logističkih problema, pronalaska novih bioaktivnih molekula i lekova – sve što poseduje nepregledan broj mogućih kombinacija, a samo konačan broj korisnih ili iskoristivih rešenja.

S negativne strane, oni bi mogli da znače i kraj kriptografije i privatnosti na internetu – niti jedna lozinka, niti jedan algoritam za enkriptiranje podataka ne mogu se nositi s računarom koje u nekoliko trenutaka može isprobati sve moguće kombinacije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar