Biznis
08.07.2021. 19:00
Tanjug

Platiće milijardu dolara

EU kaznila BMW, VW, Audi...

Automobili
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija je izrekla novčanu kaznu od milijardu dolara najvećim nemačkim proizvođačima automobila, navodeći da su se tajno dogovarali da ograniče razvoj i uvođenje automobilskih sistema za kontrolu emisije gasova.

Dajmler, BMW, Folksvagen (VW), Audi i Porše izbegli su da učestvuju u konkuretnskoj utakmici s tehnologijama za ograničavanje zagađenja vazduha iz automobila na benzinski i dizel pogon, saopštila je EK, prenosi agencija AP.

Šef antimonopolskog regulatora EU Margret Vestager izjavila je da su te kompanije imale tehnologiju za veće smanjenje štetnih emisija od propisanih limita i izbegavale učešće u konkurentskoj utakmici u toj oblasti, čime su uskraćivale potrošačima šansu da kupuju automobile koji manje zagađuju životnu sredinu.

"Fabrike se međusobno takmiče i kada je u pitanju smanjenje emisije ugljenika iz automobila. Ovi proizvođači su namerno izbegavali nadmetanje s filterima za bolje prečišćavanje nego što to zahtevaju EU standardi o emisiji. I to su činili uprkos tome što je odgovarajuća tehnologija dostupna. Ta njihova praksa je nelegalna", rekla je Vestager.

Ovo je prvi put da je Evropska komisija izrekla novčane kazne zbog kočenja i neučestvovanja u tehnološkom razvoju, a ne zbog uobičejanih slučajeva kao što je dogovaranje cena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna kutija obavezna i u automobilima?!
automobili

Planovi za EU

20.06.2021. 23:09

Crna kutija obavezna i u automobilima?!

Od iduće godine u svim novim automobilima u EU biće obavezna crna kutija, a od 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve