Biznis
02.09.2021. 18:18
Tanjug

Inspektori na terenu

Evo ko nas truje: Fabrike u kojima je prekoračen nivo zagađenja vazduha

zagađenje, vazduh, fabrike
Izvor: Shutterstock

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti u ciglani ''Fantini Scianatiko“ u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka Vujović zatražila je od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je, kako je istakla, to u interesu i privrede i građana.

''Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu", navela je Vujović.

Tokom kontrole kompanije ''Eliksir Zorka - Mineralna đubriva“ iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama, stoji u saopštenju.

Dodaje se da u kompanijama "Lafarž BFC“ iz Beočina, "Zorka keramika“, "Vukocem“, "Aksinta“ i "Oblak internacional“ iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe, nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka podseća da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Vujović navodi da su Uredbom i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Vujović je istakla da resorno ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao taj problem.

''Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek Indijaca
zagadjenje-vazduha.jpg

Veliki problem

01.09.2021. 11:05

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek Indijaca

Životni vek oko 40 odsto Indijaca biće verovatno kraći za više od devet godina zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkih istraživača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve