Život
01.09.2021. 11:05
Tanjug

Veliki problem

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek Indijaca

zagadjenje-vazduha.jpg

Životni vek oko 40 odsto Indijaca biće verovatno kraći za više od devet godina zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkih istraživača.

Više od 480 miliona ljudi koji žive u ogromnim delovima centralne, istočne i severne Indije, uključujući glavni grad Nju Delhi, trpi značajno visoke nivoe zagađenja, saopštio je danas Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC), prenosi Rojters.

Prema istraživačima posebno zabrinjava što su se visoki nivoi zagađenja vazduha u Indiji geografski proširili tokom vremena, a kao primer navodi se da se kvalitet vazduha značajno pogoršao u zapadnoj državi Maharaštri i centralnoj državi Mađa Pradeš.

Pohvaljujući indijski Nacionalni program za čist vazduh (NCAP), pokrenut 2019. godine radi zaustavljanja rasta opasnog zagađenja, u izveštaju EPIC se navodi da bi "postizanje i održavanje" ciljeva NCAP povećalo ukupni životni vek zemlje za 1,7 godina, a u Nju Delhiju za 3,1 godinu.

NCAP ima za cilj smanjenje zagađenja u 102 najteže pogođena grada za 20-30 odsto do 2024. godine, obezbeđivanjem smanjenja industrijskih emisija i izduvnih gasova vozila, kao i uvođenjem strogih pravila za transport goriva i sagorijevanje biomase i smanjenjem zagađenja prašinom.

Nju Delhi je 2020. godine bio, treći put uzastopno, najzagađena prestonica sveta, prema IQAir-u, švajcarskoj organizaciji koja meri nivo kvaliteta vazduha na osnovu koncentracije čestica u vazduhu koje oštećuju plucća, poznate kao PM 2,5.

Prema nalazima EPIC-a, i susedni Bangladeš mogao bi da poveća prosečni životni vek za 5,4 godine ako zemlja poboljšala kvalitet vazduha na nivo koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve