Biznis
26.05.2021. 13:24

Kopaonik biznis forum

Fabrici: U Srbiji se 50 odsto energije "protraći"

Sem Fabrici
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

"Sve zgrade u Srbiji moraju biti testirane na energetsku efikasnost. Trenutno smo u Beogradu identifikovali nekoliko zgrada koje će da budu obuhvaćene pilot projektom, VMA će biti pilot zgrada. Troškovi ovog projekta iznose 200 miliona evra i tu će Evropa da pomogne sa bespovratnim sredstvima", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu "Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji", Fabrici je rekao da će na zelenom putu veliku ulogu igrati energetski sektor: "Srbija je preduzela već nekoliko važnih koraka, prvi je bio regionalni pristup ovom problem", rekao je Fabrici na panelu na kome je učestvovala i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Fabrici je naveo da se u Srbiji 50 odsto energije "protraći" i da se to mora pokriti regulativom i investicijama. Istovremeno, on je čestitao ministarki Mihajlović na odlučnim aktivnostima u vezi sa energetikom i poručio da EU namerava da do 2050. svede emisiju ugljenika na nulu i da se ti ciljevi ne mogu dostići preko noći.

"Znamo šta su ciljevi, gde ćemo biti za 30 ili 50 godina. Srbija koja još nije deo EU se uključila u ovaj proces zelene ekonomije, kao i srpske kompanije", rekao je Fabrici i naveo da će zelena ekonomija otvoriti nova radna mesta.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD-a Mateo Kolanđeli je rekao da je do sada EBRD uložio 600 miliona evra u energetski sektor, a da je u planu nastavak ulaganja kako bi se unapredio kvalitet životne sredine, ali i konkurentnost srpske ekonomije.

"Radićemo sa javnim sektorom, lokalnim samoupravama, takođe i sa Ministarstvom da bismo podržali fromiranje fonda za energetsku efikasnost", rekao je Kolanđeli.

On je najavio je da će EBRD nastaviti investicije u modernizovanje postrojenja kako bi se Srbija što pre upodobila sa evropskim standradima i da je jako bitno da se podrži šira upotreba električne ne regije.

"Uvešćemo pametne merače. Želimo da ugalj što pre izađe iz upotrebe, ali za nas je prioritet broj jedan da podržimo Srbiju u organizovanju prve energetske aukcije što je velika korist za zemlju. EBRD je tu da pomogne, tražimo prave opcije, jako dobra opcija je solarna energergija plus vetroelektrane", rekao je Kolanđeli.

On veruje da EBRD može da pomogne Srbii da postigne najbolje cene električne energije i da nastavi da privlači investiije.

"Veliki su apetiti za energijom iz vetra. Biće mi zadovoljštvo da podržim ministrsrtvo u tom pravcu. Čestitam na novim zakonima vezanim za energetsku efikasnost. Sad je bitno izraditi što pre podzakonska akta. Investitorima je važna predvidivost i jasni propisi kako bi se nastavio razvoj ovog sektora", rekao je Kolanđeli.

On je uveren da solarna infrastruktura i projekti predstavljaju veliku poslovnu šansu u procesu energetske tranzicije, a da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije nove oblasti u koje investitori mogu da ulažu i da očcekuju profit.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ostvarili smo veliki uspeh"
Siniša Mali

Kopaonik biznis forum

25.05.2021. 13:24

"Ostvarili smo veliki uspeh"

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum je počeo, a na otvaranju je govorio ministar finansija Siniša Mali, koji je istakao sve pozitivne poteze vlade Srbije kojima je očuvana ekonomija.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve