FORD U PROBLEMU: Povlače više od milion vozila sa ulica

FORD U PROBLEMU: Povlače više od milion vozila sa ulica

ABU DHABI, UAE - NOV 26, 2016: Ford company logo on a car illuminated at night


Ford povlači više o 1,2 miliona vozila u Americi zbog problema sa vešanjem koje bi, kako kažu u komapniji, moglo da utiče na upravljivost automobila.

Ovo povlačenje, za koje se procenjuje da će fabriku koštati oko 180 miliona dolara, odnosi se na SUV modele “ford eksplorer” koji su proizvedeni u fabrici u Čikagu između 2010. i 2017. godine.

Ford je saopštio da je jedan kupac prjavio kako je svojim vozilom udario u ivičnjak nakon što mu je otpao deo zadnjeg vešanja. Na sreću, čovek je prošao bez povreda.

Kako kažu u kompaniji, na vozilima čija je zadnje vešanje često bilo izloženo velikom opterećenju, moglo je da dođe do pucanja spojnice.

AACHEN, GERMANY APRIL, 2017: Ford logo on a company building. The Ford Motor Company is an American multinational automaker headquartered in Dearborn, Michigan

AACHEN, GERMANY APRIL, 2017: Ford logo on a company building. The Ford Motor Company is an American multinational automaker headquartered in Dearborn, Michigan

“Pucanje spojnica značajno umanjuje kontrolu upravljanja i samim tim povećava rizik od udesa.”, kažu u kompaniji.

Osim tih 1,2 miliona vozila u SAD, biće povučeno još 28.000 vozila u Kanadi, kao i jedan SUV u Meksiku.

Fordovi dileri zameniće spojnice na zadnjim vešanjima na svim spornim vozilima.

Nezavisno od toga, Ford povlači još oko 123.000 vozila F-150 zbog problema sa prenosom kalibracije, iako još nije prijavljen nijedan slučaj nesreće ili povrede koji bi mogao da bude posledica ovog problema.

Povezane vesti – ISTORIJSKI SKOK: Evropsko tržište marketinga vredi više od 55 milijardi evra

Kanada je, takođe, povukla još 12.000 vozila tipa “taurus” “flex”, “Lincoln MKS” i “Licoln MKT”, proizvedenih između 2009. i 2017. godine zbog istog problema sa spojnicom zadnjeg vešanja.

Ovo nije prvi problem zbog kojeg je Ford ove godine morao da povlači vozila.  Početkom januara, naime, Ford je povukao 953.000 automobila širom sveta kako bi im bili zamenjeni sistemi za naduvavanje Takatinih vazdušnih jastuka, zbog opasnosti od eksplozije.

Ovaj opoziv obuhvatio je 782.000 vozila u SAD i jedno je od najvećih povlačenja u istoriji.

Povlačenje je obuhvatilo Fordove modele “edge”, “ranger”, “fusion” i “mustang”, zatim “Lincoln MKX” i “MKZ”, kao i “mercury milan”.

Automobili su proizvedeni u periodu od 2010. do 2014. godine.

Zbog problema sa inflatorima vazdušnih jastuka Takata u svetu su zabeležena čak 23 smrtna slučaja.

Takata koristi amonijum nitrat da bi stvorio eksploziju kako bi napumpao vazdušne jastuke. Vremenom se, međutim, taj sistem može pokvariti zbog vrućine i vlage i eksplodirati sa previše sile, razarajući metalni kanister dizajniran da zadrži eksploziju.

U 2014. godini Ford je povukao oko 1,1 milion “eksplorera” u Sverenoj Americi zbog problema koji su mogli da dovedu do otkazivanja servo uređaja na upravljaču.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar