Biznis
15.09.2023. 04:05
R.E.

Na vreme se raspitajte

Koja vrsta grejanja stanova i kuća je najisplativija?

Grejanje
Izvor: Shutterstock

Grejanje stana je važan aspekt svakodnevnog života, naročito tokom hladnih zimskih meseci. Pitanje koje se često postavlja jeste koje vrste grejanja su najisplativije?

Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, ali odabir najisplativijeg grejanja zavisiće od mnogo faktora, uključujući klimatske uslove, veličinu vašeg doma, energetsku efikasnost i troškove instalacije.

U ovom tekstu ćemo istražiti različite vrste grejanja i analizirati njihove prednosti i mane kako bismo vam pomogli da donesete najbolju odluku o tome koje grejanje odabrati.

TA peć

Jedna od najisplativijih opcija grejanja jeste TA (termoakumulacijska) peć, ali njena upotreba eksponencijalno opada kroz godine. Ona se sastoji iz električnih grejača dizajniranih da iskoriste niže tarife za električnu energiju, obično noću.

Ovi grejači funkcionišu tako što skladište toplotu u posebnim keramičkim opekama ili drugim materijalima koji zadržavaju toplotu tokom noći kada je električna energija jeftinija. Zatim, tokom dana, oslobađaju tu skladištenu toplotu kako bi zagrejali vaš dom. Skladišni grejači su poznati po svojoj energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti kada se koriste u periodu kada je struja jeftina.

Međutim, ova varijanta grejnog tela ima nekoliko mana.

Prvo, da bi bila ekonomična, TA peć zahteva rad tokom noćnih sati i u periodu jeftine struje. Drugo, grejači koje ona koristi za rad nisu tako fleksibilni kao neki drugi sistemi grejanja, jer se oslanjaju na toplotu skladištenu tokom noći. Ako treba brzo da prilagodite temperaturu tokom dana, skladišni grejači možda nisu najbolja opcija. I treće, efikasno grejanje TA peć omogućava samo u jednoj prostoriji, a za njeno pomeranje neophodan je veliki napor.

Budući da je konstantno na jednoj lokaciji, može se desiti da od preterane toplote nameštaj u njenoj okolini bude oštećen pogotovo ukoliko je reč o nameštaju koji sadrži plastiku. Iz ovog razloga TA peć treba držati van domašaja takvih materijala i eventualno u okolini nameštaja koji ima bolju toleranciju na toplotu kao što su medijapan ploče, pogotovo ukoliko su presvučene zaštitnom folijom.

Ipak, ona je odlična opcija za vikendice, prodavnice i druge male objekte i našla je široku primenu u njima. Mnoge ideje za male kuhinje takođe u planiranje uključuju ovaj vid grejanja, bilo da je u pitanju grejanje samo kuhinje ili i trpezarije sa njom. Cena korišćenja TA peći u toku noći i bez dnevnog punjenja je oko 60 000 dinara, dok se cena povećava na oko 85 000 dinara kada je u praksi i dnevno korišćenje.

 

Grejanje na drva

Ova vrsta grejanja i dalje je široko rasprostranjena u Srbiji. Preko milion domaćinstava širom Srbije koristi ovaj način snabdevanja toplotnom energijom. Ovakav način grejanja koristi drva kao gorivo i može biti veoma jeftina ako imate pristup besplatnom ili jeftinom drvetu. Peći na drva ili kamini su česti uređaji za ovu vrstu grejanja.

Prednost ovog grejanja je u tome što je gorivo obnovljivo i relativno jeftino ako ga možete nabaviti. Takođe, peći na drva i kamini mogu stvoriti prijatnu atmosferu u domu. Međutim, ova vrsta grejanja može biti naporna i zahteva konstantnu snabdevenost. Takođe, dimnjaci moraju biti redovno očišćeni kako bi se sprečila opasnost od požara.

Do skoro je ova varijanta bila daleko najjeftinija varijanta grejanja, međutim, kako je došlo do značajnog poskupljenja kubika drveta, to više nike slučaj. Trošak grejanja stana od 60 kvadrata skočio je sa oko 70.000 dinara na preko 90.000.

 

Grejanje pomoću solarne energije

Ova vrsta grejanja je ekološki prihvatljiva opcija koja koristi solarnu energiju za zagrevanje stana. Solarni kolektori instalirani na krovu ili na fasadi skupljaju sunčevu energiju i koriste je za zagrevanje vode ili vazduha koji se distribuira kroz sistem grejanja

Prednost solarnog grejanja je u tome što je besplatno nakon što je sistem instaliran, jer sunčeva energija nije naplaćena. Osim toga, solarni sistemi su ekološki prihvatljivi jer ne proizvode emisije gasova sa efektom staklene bašte. Međutim, solarno grejanje zavisi od dostupnosti sunčeve energije, pa može biti manje efikasno u oblačnim ili kišnim danima.

Takođe, cena instalacije solarnog sistema može biti visoka ukoliko se investira bez subvencija države. Ta cena će kroz nekoliko godina biti vraćena uštedom računa, ali je ipak neophodno da se za instalaciju izdvoji određena suma novca. Iznos se kreće od 8 do 12 000 evra (bez subvencija), u zavisnosti od kvadrature kuće, odnosno stana.

Iskustva ljudi koji su sa nekih drugih varijanti snabdevanja toplotnom energijom prešli na solarne panele mahom su pozitivna. To posebno važi za one čija je mesečna potrošnja bila jako visoka, budući da je time i njihova ušteda viša od prosečnog potrošača.

Grejanje na struju, gas i centralno grejanje

Na područjima gde nije dostupno grejanje na plin ili gradsko centralno grejanje najčešće je korišćeno grejanje na struju. Veliki broj domaćinstava i dalje koristi ovaj način za snabdevanje toplotom. Njegova isplativost zavisi od kvadrature koja se zagreva i može značajno varirati. Razlike su velike - od 50 do 150 000 dinara po sezoni.

Gasno grejanje je široko rasprostranjeno i popularno rešenje za grejanje doma. Koristi prirodni gas ili propan kao izvor toplote i može biti veoma efikasno i ekonomično, naročito u područjima gde su cene gasa relativno niske. Cena grejanja gasom za kuću od 60 kvadrata iznosi oko 45 000 dinara po sezoni, što ga čini jeftinijim od mnogih alternativa.

Centralno grejanje je najčešći vid grejanja u gradskim naseljima u Srbiji. Glavna mana ovog tipa grejanja jeste to što se plaća tokom cele godine, a ne samo u toku sezone. Iz toga razloga ukupni godišnji iznos koji se izdvaja za plaćanje ovog računa može biti više i od 100 000 dinara, mada se sa prelaskom na grejanje po utrošku može značajno uštedeti.

Potrošnju energije uvek možete prilagoditi svojim potrebama i obezbediti uštedu. Praktikujte korišćenje jeftine struje, obezbedite dobru izolaciju i trudite se da na vreme odvajate novac neophodan za plaćanje ovih računa. Uz dobro planiranje sve je moguće.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve