Biznis
29.04.2022. 15:40

Eurostat

Inflacija u evrozoni dostigla rekord

inflacija
Izvor: Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 7,5 odsto u aprilu, saopštila je agencija EU za statistiku Eurostat.

Najviša stopa inflacije u 19 zemalja evrozone od početka vođenja evidencije 1997. godine posledica je naglog skoka cena energenata usled rata u Ukrajini, koji dodatno opterećuje domaćinstva i usporava ekonomski oporavak od pandemije korona virusa.

Inflacija u evrozoni već šest meseci zaredom obara rekorde. Dosadašnji rekord zabeležen je u martu, kada je rast maloprodajnih cena iznosio 7,4 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Glavni faktor koji doprinosi rekordnoj inflaciji je skok cena energanata koje su u aprilu porasle 38 odsto, naveo je Eurostat.

Naglom rastu cena nafte i prirodnog gasa doprinela su strahovanja da bi rat u Ukrajini mogao da dovede do prekida isporuke nafte ili gasa iz Rusije, najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Rast cena povećava pritisak i na kreatore politike Evropske centralne banke da u predstojećim mesecima, radi obuzdavanja inflacije, podignu kamatne stope koje drže na rekordno niskim nivoima kako bi stimulisali ekonomiju dok se oporavlja od posledica pandemije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Guvernerka o tome koliko će rasti cene ali i rate kredita
Berza, inflacija

NBS

13.04.2022. 14:05

Guvernerka o tome koliko će rasti cene ali i rate kredita

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na "začelju" Evrope, da rate stambenih dinarskih kredita mogu da se povećaju od 45 dinara do 250 dinara, u zavisnosti od iznosa i dužine otplate, ali i da ne veruje da će biti naglih povećanja rata za kredite u evrima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve