Biznis
08.04.2022. 12:20
Beta

FAO

Nezabeležen rast cena hrane u svetu

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Rast cena hrane u svetu u martu dostigao je do sada nezabeležene nivou zbog rata u Ukrajini koji je "izazvao šok" na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indikator za cene hrane koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda već je u februaru beležio rekord od kada je počelo praćenje 1990. godine, a u martu je zabeležio novi rast od 12,6 odsto, navela je ta organizacija.

Ovaj porast cena najvećim delom dolazi, prema pokazateljima FAO, zbog poskupljenja žitarica. On iznosi 17,1 odsto u odnosu na februar zbog snažnog rasta cene žita i svih sekundarnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

Na porast cena hrane takođe utiče poskupljenje biljnih ulja, koje je prema FAO indikatoru 23,2 odsto, što je podstaknuto cenom suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina najveći svetski izvoznik. 

Istovremeno cena palminog, sojinog ulja i ulja uljane repice takodje rastu, "pod uticajem svetske tražnje za uvoz zbog prekida u snabdevanju suncokretovog ulja". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je, koga i koliko pogodila inflacija?
inflacija

Srbija

15.03.2022. 20:19

Kako je, koga i koliko pogodila inflacija?

U Srbiji 10 odsto najsiromašnijih ljudi troši 50 odsto svojih prihoda na hranu, dok 10 odsto najbogatijih troši 28 odsto, tako da njeno poskupljenje dodatno povećava nejednakost u zemlji, piše mesečnik "Biznis i finansije".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve