Biznis
05.01.2017. 13:08
ekspres

"Er Srbija" čvrsto

INTERVJU, DANE KONDIĆ, "ER SRBIJA": Lideri smo u ovom delu Evrope, ali to nije kraj

er-srbija-3.jpg

"Er Srbija" čvrsto je zauzela poziciju nosioca avio-saobraćaja iz celog regiona preko Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i jaka mreža

"Er Srbija" čvrsto je zauzela poziciju nosioca avio-saobraćaja iz celog regiona preko Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i jaka mreža u Jugoistočnoj Evropi prirodno je krenula da iskorišćava našu poziciju na raskršću Evrope

Nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" dobro stoji na kraju 2016. godine. Njen prvi čovek Dane Kondić najavljuje novine u poslovanju u ovoj godini, uključujući tu i štednju, a cilj je osiguranje vodeće pozicije među kompanijama u Jugoistočnoj Evropi. Za Ekspres govori i o dosadašnjem bilansu linije za Njujork, kao i o odnosu kompanije i njene matične luke - Aerodroma "Beograd".

"Er Srbija" je završila 2016. godinu sa rekordnim brojem putnika - više od 2,5 miliona. Da li imate predstavu kakvi će biti finansijski rezultati?

- Izuzetno smo zadovoljni što smo uspeli da nadmašimo rekordan broj putnika iz 2015. godine, i to skoro tri nedelje pre isteka 2016. godine. U godini koja je bila puna izazova za putničku avio-industriju, činjenica da smo to postigli mnogo pre početka prazničnog perioda svima nam je dalo veliko ohrabrenje. U toku je finalna obrada finansijskih rezultata i konačne, kao i operativne rezultate objavićemo početkom prvog kvartala ove godine. Važno je naglasiti da je 2016. godina bila odlična za "Er Srbiju" i iz drugih razloga, a ne samo zato što smo uspeli da nadmašimo raniji rekordan broj od 2,55 miliona putnika. To je godina u kojoj smo u junu u našu flotu uveli i prvi širokotrupni avion, "erbas A330", koji je tako postao naš dvadeset prvi avion. Kao što znate, taj avion leti na dugo očekivanoj liniji za Njujork, čime je "Er Srbija" postala jedina avio-kompanija u Jugoistočnoj Evropi koja leti preko Atlantika.

Let za Njujork ponovo je povezao Srbiju i SAD nakon 24 godine. Uvođenje leta za "JFK" bio je veoma naporan i izazovan zadatak za mnoge organizacione celine u okviru kompanije i važno je to prepoznati i zahvaliti svim zaposlenima na uloženom trudu.

- U 2016. godini "Er Srbija" je takođe povećala broj destinacija u svojoj mreži sa 39 na 44 i dodatno proširila mrežu putem potpisivanja kod-šer sporazuma sa "Er Sejšelima" i sa "Montenegro erlajnzom". Uz ove sporazume, broj kod-šer partnerstava porastao je na 19, a broj destinacija sa kojima je kompanija povezana na 83. Ponuda "Er Srbije" takođe je poboljšana i unapređena uvođenjem "elevejt plej" aplikacije, koja omogućava besplatan zabavni program, kao i kroz uvođenje "skaj au-per" servisa na dugolinijskim letovima. Ova unapređenja izdvojila su "Er Srbiju" ne samo od avio-kompanija u regionu, nego i od mnogo većih nacionalnih avio-kompanija iz Zapadne Evrope. Kompanija ima i izuzetno pozitivan uticaj na srpsku ekonomiju. Izveštaj Oksford ikonomiksa procenjuje da je naš doprinos srpskoj ekonomiji na nivou od oko jedne milijarde dolara, što jasno ukazuje na pozitivan uticaj našeg poslovanja i koliko su aktivnosti avio-kompanije značajne za zemlju u celini.

U vezi sa tim, u kom pravcu će ići ulaganja u 2017. godini i nadalje? Da li će uključivati proširenje flote, uvođenje novih destinacija, unapređivanje marketinga...?

- Posle ovako uspešne godine, u kojoj smo uveli naš prvi širokotrupni avion, uspostavili letove sa Njujorkom i značajno ulagali u poboljšanje usluge koju pružamo gostima, 2017. će biti godina u kojoj ćemo veći akcenat staviti na interne projekte, koji će iznutra ojačati kompaniju. U aprilu ćemo preći na potpuno novu platformu za rezervaciju karata - sejbr (Sabre), koja će za nas predstavljati ogroman korak napred i koja će uticati na sve procese u kompaniji. Ovo nije samo jednostavna promena načina našeg dosadašnjeg rada već fundamentalna promena koja zahteva i unapređivanje načina razmišljanja unutar kompanije. Ovo je verovatno najveća inovacija za kompaniju u poslednjih 30 godina i donosi sa sobom ne samo prelazak na novu platformu, nego i veću uštedu i optimizaciju troškova koju će novi sistem omogućiti. Sejbr sistem doneće nam i nove izvore prihoda i omogućiće nam da proširimo broj opcija za naše putnike. To je digitalna revolucija o kojoj pričaju svi u avio-industriji, a mi ćemo biti u središtu tog procesa. Trudićemo se da osiguramo da "Er Srbija" bude vodeća avio-kompanija u Jugoistočnoj Evropi time što ćemo nuditi najbolju uslugu, moderne avione i mrežu destinacija koja će našim putnicima omogućiti kratkolinijske, srednje i dugolinijske letove. Kako smo u procesu prikupljanja operacionih rezultata iz 2016. godine, kao i vršenju revizije finansijskih rezultata, u ovom trenutku ne mogu da komentarišem kakve ćemo rezultate imati, ali uvereni smo u uspešnost našeg načina poslovanja i rezultate od našeg samog starta 2013, tako da ni 2016. godina neće biti ništa drugačija. U maju prošle godine "Er Srbija" objavila je neto dobit za 2015. godinu od 3,9 miliona evra, što je povećanje od 44 odsto u poređenju sa neto dobiti od 2,7 miliona evra u 2014. godini. Ovi godišnji rezultati ostvareni su na osnovu rasta u broju putnika koji je uvećan za 11 odsto na pomenutih 2,55 miliona putnika prošle godine. Naš cilj je dugoročno održivo i profitabilno poslovanje. U 2017. ćemo se truditi da unapredimo sve aspekte poslovanja, posebno vodeći računa o kontroli troškova i efikasnosti. Profiti u avio-industriji trenutno su procentualno veoma mali, tako da svaki čovek u kompaniji ima zadatak da prati i smanjuje troškove koliko je to moguće. Moja uloga kao generalnog direktora uključuje vođenje računa o tome da svako razume važnost toga i da se to odražava u svakom timu i sektoru.

Od pre godinu dana "Er Srbija" plaća usluge "Beogradskog aerodroma", pošto je trogodišnji rok u kojem je kompanija imala privilegije istekao. Da li i dalje imate privilegije na aerodromu u odnosu na druge kompanije? Da li činjenica da "Er Srbija" i "Beogradski aerodrom" imaju istog vlasnika - Vladu Srbije - daje Vama poseban status?

- "Er Srbija" je izuzetno ponosna na to što je "Aerodrom Nikola Tesla" (ANT) naša baza i što nastavljamo da dovodimo rekordan broj putnika u Beograd svake godine. Kao nacionalna avio-kompanija, bitno je da imamo blizak odnos sa ANT-om pošto je naš zajednički interes da avio-putnici iz Srbije, kao i oni iz celog sveta koji posećuju naš glavni grad, imaju najbolje moguće iskustvo. Što se tiče načina na koji smo tretirani, "Aerodrom", kao i "Er Srbija", ima komercijalni mandat i zbog toga nemamo nikakav poseban status. U suštini, "Aerodrom" tretira "Er Srbiju" kao kupca, doduše kao svoju vodeću i najveću mušteriju. "Er Srbija", kao kupac, trudi se da dobije najbolje mogućnosti i opcije za avio-kompaniju i svoje interese, a najviše od svega za svoje goste.

air srbija (1)"Er Srbija" pokazala je da radi u skladu sa propisima i da poštuje pravila i zakone na svakom tržištu na kojem je prisutna, uključujući Evropu i SAD

Da li mogućnost davanja "Beogradskog aerodroma" u koncesiju igra ulogu u Vašim planovima? Do koje mere će promena vlasnika "Aerodroma" uticati na poslovanje "Er Srbije"?

- Za nacionalnu avio-kompaniju, sa bazom na "Aerodromu Nikola Tesla", budući razvoj "Aerodroma" i pitanje njegovog vlasništva izuzetno su važni za "Er Srbiju". Naša uloga kao menadžment-tima "Er Srbije" jeste da obezbedimo ostvarenje interesa avio-kompanije na "Aerodromu", nezavisno od toga ko je njegov vlasnik. Veoma se radujemo zbog mogućnosti da se iskustvo putnika "Er Srbije" na "Aerodromu" poboljša i mi ćemo se uvek truditi da pomognemo i doprinesemo u tom procesu.

Od samog osnivanja, "Er Srbija" fokusirana je na proširenje poslovanja u regionu. Da li je ovo, iz današnje perspektive, bila dobra odluka? Šta Vaši poslovni podaci o poslovanju na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi govore o tome?

- "Er Srbija" je čvrsto zauzela poziciju nosioca avio-saobraćaja iz celog regiona preko "Aerodroma Nikola Tesla" u Beogradu i jaka mreža u Jugoistočnoj Evropi prirodno je krenula da iskorišćava našu poziciju na raskršću Evrope. Snažna regionalna mreža odigrala je ključnu ulogu u uspesima letova za "JFK", praveći promet u oba smera, i to posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Albanije, Grčke, Kipra, Rumunije i Bugarske. Strategija razvoja mreže doprinela je da "Er Srbija" raste održivo i brzo, te omogućila da se otpočne sa letovima do "JFK" za manje od tri godine nakon što je avio-kompanija pokrenuta.

Lokalni mediji takođe su preneli tvrdnje nemačkog Handelsblata da se "Etihad" sprema da smanji svoj udeo u "Er Srbiji", kao i u ostalim evropskim partnerskim kompanijama, navodno zbog toga što pokazatelji poslovanja nisu zadovoljavajući. Da li treba da očekujemo promenu aranžmana između "Etihada" i Vlade Srbije u vezi sa nacionalnom avio-kompanijom?

- To je pre pitanje za strateške partnere nego za mene kao generalnog direktora. Ipak, važno je reći da je prošle nedelje "Etihad eviejšn" grupa zvaničnim saopštenjem odbacila spekulacije u vezi sa tim pitanjem i potvrdila posvećenost strateških partnera u vezi sa "Er Srbijom".
Da li je doveden do kraja slučaj žalbe evropskih i američkih kompanija zbog navodne nepoštene konkurentnosti "Er Srbije" usled činjenice da "Etihad", državna kompanija, ima svoj udeo u njoj?

Da li postoje neka još uvek nerešena pitanja?

- Postojao je i postoji visok stepen zavisti prema "Er Srbiji" i transformaciji koju je kompanija prošla otkako je sklopljeno partnerstvo 2013. godine između "Etihad ervejza" i Vlade Republike Srbije. Za sve ovo vreme kompanija "Er Srbija" uspešno je pokazala da radi u skladu sa propisima i da poštuje pravila i zakonsku regulativu na svakom tržištu na kojem je prisutna, uključujući Evropu i SAD.

Prošlo je šest meseci otkao ste uspostavili let za Njujork. Kakvi su rezultati? Da li ova avio-linija ima potencijala?

- Uspostavljanje linije za Njujork, i to samo šest meseci nakon što je uopšte najavljena, predstavlja neverovatan uspeh. Kao što smo pretpostavljali, letnja sezona bila je neverovatno uspešna sa putnicima iz oba smera koji su želeli da iskoriste mogućnosti nove rute. Zbog manjeg obima saobraćaja tokom jeseni, odlučili smo da frekvencu letova smanjimo sa pet na tri leta nedeljno, odnosno četiri puta nedeljno tokom prazničnog perioda. Uvođenje direktne linije za Njujork bez pogovora je bilo veoma uspešno za "Er Srbiju", dovodeći na hiljade novih posetilaca u našu zemlju. Uspeh ne leži samo u činjenici da "Er Srbija" obavlja taj let. Kao avio-kompanija sa samo jednim dugolinijskim prekookeanskim letom, posvetili smo veliku pažnju najsitnijim detaljima kako bismo putovanje učinili nezaboravnim. U biznis-klasi imamo 18 neverovatno udobnih sedišta koja se razvlače u ležaj kada želite da spavate, a la kart obroke u svako doba, pristup internetu i specijalno obučene dadilje "skaj su per" na letu, koje pomažu roditeljima sa decom. "Er Srbija" se izdvaja od ostalih avio-kompanija ne samo po tome što jedina iz Jugoistočne Evrope tokom cele godine leti za Severnu Ameriku već, pre svega, po kvalitetu usluge koju pruža.

air srbija (2)Uvođenje direktne linije za Njujork bez pogovora je bilo veoma uspešno za "Er Srbiju", dovodeći na hiljade novih posetilaca u našu zemlju

Odakle su uglavnom putnici na ovoj liniji? Da li broj regionalnih linija "Er Srbije" obezbeđuje dovoljan broj putnika za Njujork?

- Beograd je veoma dobro geografski pozicioniran za povezivanje ljudi širom Evrope, a posebno za američke putnike. Imamo jaku mrežu, letimo na 44 destinacije, tako da ljudi mogu da lete iz Njujorka za Beograd mogu da provedu nedelju ili dve u Srbiji, a nakon toga da nastave put, na primer, ka Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Istovremeno, gradimo poziciju Beograda kao čvorišta, brzo stičemo ugled na osnovu usluge koju pružamo putnicima, kako za dugolinijska, tako i za kratkolinijska putovanja. Naša biznis-klasa prepoznata je kao jedna od najboljih na kratkolinijskim letovima u Evropi - devedesetominutni let na relaciji Beograd - Berlin nudi nivo usluge kao što nude druge avio-kompanije na mnogo dužim letovima. Većina putnika koji dolaze sa "JFK-a" jesu oni koji koriste ovaj let kao direktan, dok je drugima ovo veza sa ostalim destinacijama. Takav odnos brojeva još jednom potvrđuje značaj posedovanja solidne mreže u Jugoistočnoj Evropi, koja nudi povezivanje sa jednim presedanjem u Beogradu.

Da li postoji napredak u planovima "Er Srbije" da se proširi na tržište Kine, imajući u vidu otpočinjanje kod-šer saradnje koju ste uspostavili početkom septembra sa strateškim partnerom "Er Čajna" na letu za Beč? Da li možemo uskoro očekivati uspostavljanje redovne linije za Kinu i da li bi takva ruta bila isplativa?

- Kina će igrati veoma značajnu ulogu u širenju poslovanja "Er Srbije", iako još uvek nemamo planove da uspostavimo sopstvene letove u bliskoj budućnosti. Ove godine "Er Srbija" je postavila generalnog zastupnika za prodaju (GSA) u Kini kako bi povećala prepoznatljivost i promovisala avio-kompaniju kao pravi izbor za Balkan. Kina nije samo bitna za nastavak širenja našeg poslovanja, već je bitna za razvoj Srbije kao i celog regiona. Angažovanje CITS-a, kompanije za pružanje usluga u avio-industriji, za našeg generalnog agenta za prodaju i usluge (GSA) za Kinu predstavlja ključni korak u širenju poslovanja "Er Srbije" u Aziji. "Er Srbija" trenutno ima kod-šer partnerstvo sa "Er Čajnom" na letovima između Pekinga i Beča i specijalne proratne ugovore (SPA) na svim "Etihadovim" letovima ka Kini, kao i sa "Čajna sauternom", "Ksijamen erlajnzom" i "Hejnan erlajnzom".

Kakvi su utisci došli do Vas u vezi sa tim što su neki od aviona dobili imena po globalno poznatim ličnostima poput Novaka Đokovića i Vlade Divca?

- Istinski smo ponosni na naš program "Žive legende", koji odaje priznanje srpskim velikanima koji su uspehom u svojim profesijama dostigli internacionalna priznanja. Do sada su tri aviona dobila imena sportskih zvezda - Novaka Đokovića, Vlade Divca i Dejana Stankovića, a jedan je nazvan po glumcu Predragu - Mikiju Manojloviću. Ova četiri imena ponosno su ispisana na trupovima aviona. Tematika "Živih legendi" izmenjena je za priliku imenovanja "erbasa A330" u čast Nikole Tesle. Ime ovog širokotrupnog aviona zvanično je predstavljeno na ceremoniji u Beogradu povodom lansiranja letova za Njujork u junu.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve