Biznis
21.04.2016. 13:36
ekspres

INTERVJU, MOMIROVIĆ: Treba razvijati celogodišnji turizam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tomislav Momirović, predsednik Udruženja hotelijera Srbije za Ekspres govori o turističkim potencijalima naše zemlje, poteškoćama u hotelskom poslovanju, kao i neophodnoj privatizaciji banjskih  kapaciteta kojima gazduje država

EKSPRES: Turizam je bez sumnje strateška grana. Šta čini država, a šta turistički radnici za unapređenje i razvoj te delatnosti ?

- Što se tiče države, to je pitanje koje treba njima postaviti. Ja mogu odgovoriti sa aspekta turističkog radnika šta mi očekujemo od države – očekujemo predvidivu fiskalnu politiku i razvoj tržišne privrede. Sa druge strane, vidiljivo je ukrpupnjavanje kapatala u turizmu , tj. hotelijerstvu, što je dobro, jer razvoj preduzeća koja imaju veći broj objekata, agencija ili restorana, povećava transfer znanja i samim tim konkurentnost naše grane.

EKSPRES: Da li je dovoljno agresivna turistička ponuda Srbije na sajmovima širom sveta ?

- Zavisi od slučaja do slučaja. Jedno je evidentno, previše se troši energije i ograničenih sredstava na preveliki boj sajmova. Moraju se znati prioriteti i profesionalno pristupiti animiranju tržišta. Naša energija je rasuta, a samim tim i neefikasna. Ovo se mora promeniti.

EKSPRES: Šta su najveći izazovi za poslovanje u turizmu ?

- Kontinuirana inovacija, razvoj proizvoda i usluga, kao i niska akumulativnost. Jednostavno u turizmu nema para preko noći. Svaki investitor, pa i zaposleni mora pre svega da zna da je stopa povraćaja u grani jako niska, a rezultati se čekaju godinama!

        EKSPRES: Šta nam govori "mapa investicija" u turističku privredu Srbije ?

- Govori nam da smo i dalje u nekoj vrsti tranzicije. Privatni kapital je pokazao koji su prioriteti u investicijama – to su destinacije Beograd, Zlatibor, Kopaonik. Država na žalost tako ne misli, ulaže se u neke destinacije koje nisu prioritetne, a da nisu stavljene u funkciju postojeći kapaciteti infrastrukture. Mislim na banjski turizam. Sa druge strane država i dalje igra ulogu investitora u smeštajne kapacitete – najnoviji primer ulaganja na Paliću u objekat za smeštaj učenika/studenata. Sve bi bilo dobro kada bi taj objekat i njemu slični tome i služilo. Na žalost realnost pokazuju da takvi objekti postaju nelojlana konkrencija drugim privatnimi investitorima jer pružaju usluge i trećim licima, po sniženim cenama, a sve to preko poreskih obveznika koji plaćaju subvencionisanje ovakvih objekata. Paradoksalna situacija u vreme kada se trudimo da budemo tržišno orijentisani i da smanjimo budžetski deficit. Opet, brojni devastirani ili objekti koji nisu u funkciji zbog spora sa penzionim fondom – u koji država godišnje vršu transfere milijarde dinara kako bi opstao... Rešenje je jednostavno – konverzija vlsništva i onda privatizacija i svima će biti bolje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Medija Centar

EKSPRES: Gde je prostor za razvoj - zimski i / ili letnji turizam ?

- Danas je prevaziđen ovaj koncept, odgovor je da je prostor za celogidišnji turizam. Ako nemate proizvod koji će komunicirati i privlačiti goste tokom cele godine, nemate ni šansu za uspeh.

EKSPRES: Koliko su vaučeri ministarstva turizma doprineli da domaći gost "ostane" u Srbiji ?

- Nedovoljno koliko bi mogli. Preobimna i komplikovana procedura je usporilo realizaciju na terenu. Ako želimo prave efekte, mora se poraditi na ovome.

EKSPRES: Utisak je da je banjski turizam zapostavljen. Da li će najavljena privatizacija "oživeti" taj segment turističke ponude ?

- Napomenuo sam kakvo je rešenje, pitanje je da li smo postoji volja da sednu resorna minsitarstva privrede, turizma, zdravstva i rada i da se reši ovo pitanje.

EKSPRES: Kakva je struktura hoteske ponude  u turističkim centrima ?

- Još uvek je nedovoljno razvijena i nediferencirana. Ima prostora za poboljšanje, a pre svega je potrebna edukacija kadrova. Imamo veliki potencijala u zapošljavanju pre svega mladih u turizmu koji inače čine najveći deo nezaposlenih.

EKSPRES: Da li ima dovoljno kvalitetnih hotelskih kapaciteta u Beogradu ?

- U ovom trenutku da. Međutim, pitanje na koje treba dati odgovor jeste da li će postojati. Dosta zavisi od političke i ekonomske stabilnosti Srbije, kao i renoviranja kongresenog Sava centra, koji je apsolutni prioritet ne samo za Beograd, nego projekat od kapitalnog značaja i za Srbiju.

EKSPRES: Šta znači dolazak Hiltona za hotelsku ponudu glavnog grada ?

- Znači da Srbija polako, ali sugirno ide napred u turizmu. To je dobar signal. Kada vidimo u Beogradu, pa i u Srbiji ostale brendove poput Akora, Šeratona, to će značiti da smo se vratitli na međunarodnu scenu i da je turizam jedna od nekoliko najbitnijijh elemenata sadašnjosti, i budućnosti razvoja ekonomije Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve