Biznis
01.06.2022. 13:02
Beta

Srbija

Istraživanje pokazalo - mladi jedva sastavljaju kraj s krajem

kupovina, hrana
Izvor: Shutterstock

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da su prema istraživanju mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu.

 

"Čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što rezultira time da većina njih živi sa roditeljima. Prosečne zarade mladih starosti 15-29 godina za 16 odsto su manje od opšteg proseka i većina radno angažovanih mladih nema mogućnost za dostojanstven rad", navela je ta nevladina organizcaija u godišnjem izveštaju "Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2021. godini".

Prema njihovim rečima, zabrinjava i otvoren prostor za radnu eksploataciju mladih i neusklađenost pravnog okvira za volontiranje sa međunarodnim standardima.

"Nigde ne postoje ni sveobuhvatni podaci o volonterima i volonterkama u Srbiji. Utisak je da se volontiranje i dalje ne shvata kao društvena vrednost i oblik građanskog učešća, već kao neplaćeni rad i ne postoji okvir koji bi omogućio da se volontersko iskustvo adekvatno prizna i vrednuje, što dodatno destimuliše mlade", kazao je jedan od autora tog izveštaja Goran Sandić.

Učestvovanje mladih u aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine ostala je na niskom nivou, jer podaci pokazuju da je procenat mladih koji smatra da je dobro informisan o problemima koji se tiču životne sredine oko 10 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svako 12. dete u Srbiji živi u siromaštvu
deca, dete

Šta mi možemo da učinimo?

20.11.2021. 15:46

Svako 12. dete u Srbiji živi u siromaštvu

Svako dvanaesto dete u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, a svako četvrto se nalazi na granici siromaštva, saopštio je UNICEF povodom obeležavanja svetskog dana deteta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve