Biznis
27.01.2023. 11:34
R. E.

Nagli porast

Jaja duplo skuplja - proizvođači manipulisali cenom?

jaja 27.1.2023.
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Pošto su se cene jaja više nego udvostručile u protekloj godini, stižu pozivi za istragu o mogućem nedozvoljenom povećanju cena.

Američki senator Džek Rid poslao je u utorak pismo tražeći od Federalne trgovinske komisije da ispita da li su proizvođači nepropisno manipulisali cenama jaja.

Grupa za zastupanje pod nazivom "Farm Action“ uputila je sličan zahtev prošle nedelje, tvrdeći da "izgleda da postoji tajna šema među liderima industrije da se uslovi inflacije i izbijanje ptičjeg gripa pretvore u priliku za izvlačenje neviđenih profita“.

Nagli porast cena jaja pripisuje se milionima pilića koji su zaklani da bi se ograničilo širenje ptičjeg gripa, a farmeri su morali da kompenzuju inflaciju koja je povećala troškove.

Ali iako su otprilike 43 od 58 miliona ptica koje su zaklane tokom prošle godine, da bi se pomoglo u kontroli ptičjeg gripa, bile kokoške koje nose jaja, veličina ukupnog jata je u bilo kom trenutku smanjena za samo 5 do 6 odsto u odnosu na uobičajenu veličinu od oko 320 miliona kokošaka.

Prosečna nacionalna maloprodajna cena deset jaja dostigla je 4,25 dolara u decembru, u odnosu na 1,79 dolara godinu dana ranije, prema najnovijim vladinim podacima.

"U vreme kada su cene hrane visoke i mnogi Amerikanci se bore da priušte namirnice, moramo ispitati ulogu industrije u stvaranju visokih cena i imenovati one koji su odgovorni za svoje postupke“, rekao je Rid.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ovo nije kraj inflacije, samo predah pred buru"
Inflacija

Ljubodrag Savić

17.01.2023. 17:59

"Ovo nije kraj inflacije, samo predah pred buru"

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je da još nije kraj inflaciji, već predah pred buru.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve