Biznis
24.01.2023. 17:05
R.E.

Nije dobro

Plate nam manje, a OVI proizvodi skuplji nego u regionu i EU

hrana, kupovina
Izvor: Shutterstock

Portal Index.hr uporedio je cene više od 70 identičnih ili gotovo jednakih proizvoda u Hrvatskoj, EU i na Balkanu.

Svež sir, na primer, u Srbiji košta 2,43 evra, cena u Hrvatskoj 1,72 evra, u BiH 1,81 evro, u svim ostalim državama cena svežeg sira je niža od evra. Mi u Srbiji skuplje plaćamo i sladoled, džem od borovnice, zamrznuti pomfrit, prašak za veš i hemiju za čišćenje kuhinje.

Tako mi prašak za veš plaćamo 15,75 evra, dok je u svim ostalim državama taj proizvod jeftiniji i cena se kreće od dva do pet evra, piše Index.hr. Takođe, i higijenski ulošci su najskupji u Srbiji u Srbiji - 3,54 evra (veliko pakovanje). Samo u Austriji su skuplji  - 4,45 evra.

U poređenju sa Hrvatskom, kod nas su skuplji sledeći proizvodi: ulje, margarin, pileća pašteta, mlevena kafa i mleko za telo. Takođe, u Srbiji su određeni proizvodi skuplji i u poređenju sa Slovenijom, Austrijom, Mađarskom i Italijom.

"Primetno je i kako mađarske ciene više nisu toliko značajno niže od hrvatskih (a neke su i više) iako je zadnjih dvadeset godina bio popularan trend obavljanja kupovine upravo u Mađarskoj jer su tamošnje cene bile znatno niže nego u Hrvatskoj. No čini se da se situacija u Mađarskoj takođe promijenila. Naime, zbog suočavanja s visokom inflacijom, Orbanova je vlada u februaru prošle godine zamrznula cene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mleka s 2.8 posto masti na nivo cena iz oktobra 2021. Ipak, nedavno su te cene odmrznute pa se građani sada suočavaju s njihovim povišenjem", piše Index.hr i donosi tablice svih proizvoda čije cene su upredili. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ovo nije kraj inflacije, samo predah pred buru"
Inflacija

Ljubodrag Savić

17.01.2023. 17:59

"Ovo nije kraj inflacije, samo predah pred buru"

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je da još nije kraj inflaciji, već predah pred buru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve