Biznis
06.03.2022. 11:59
Beta-AFP

Rat i novac

Kakav udarac: Visa i Masterkard kartice suspendovane u Rusiji

novac, kreditne kartice
Izvor: Shutterstock

Svetski giganti bankarskih kartica Viza (Visa) i Masterkard (Mastercard) objavili su da suspenduju operacije u Rusiji posle invazije u Ukrajini, što će onemogućiti da se kartice izadate u ruskim bankama koriste u inostranstvu i korišćenje u Rusiji kartica izdatih u inostranstvu.

"Zbog aktuelnog sukoba bez presedana i nesigurnog ekonomskog okruženja odlučili smo da suspendujemo našu mrežu usluga u Rusiji", navela je kompanija Masterkard u saopštenju, dodajući da će nastaviti da plaća svojih oko 200 zaposlenih u toj zemlji.

Konkurentna kuća Viza je istovremeno u odvojenom saopštenju navela da će sa svojim klijentima i partnerima u Rusiji raditi na tome da prekine sve transakcije Vize narednih dana.

Bankovne kartice Vize i Masterkarda izdate u Rusiji više ne važe u inostranstvu i kartice izdate u inostranstvu više ne funkcionišu u Rusiji, navele su dve kompanije.

Viza i Masterkard kao i njihov konkurent Amerikan Ekspres već su preduzeli mere da spreče ruske banke da koriste njihove mreže, primenujući međunarodne finansijske sankcije uvedene posle početka invazije na Ukrajinu.

Banka Rusije je navela da će sve kartice Viza i Masterkard izdate u ruskim bankama nastaviti da funkcionišu normalno na ruskoj teritoriji do isteka važnosti.

"Nacinalni sistem bankovnih kartica upravlja operacijama sa tim karticama i sankcije nemaju uticaj", navela je ruska centralna banka.

Centralna banka je ipak preporučila Rusima koji idu u inostranstvo da ponesu keš ili rusku bankovnu karticu Mir za nekoliko zemalja i teritorija gde je ona prihvaćena.

Najveća ruska banka Sberbank je takođe potvrdila preko svog naloga na Telegramu da kartice Viza i Masterkard koje je ona izdala mogu da se koriste na teritoriji Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Folksvagen obustavlja proizvodnju vozila u Rusiji
Folksvagen

Rat u Ukrajini

03.03.2022. 20:05

Folksvagen obustavlja proizvodnju vozila u Rusiji

Nemački proizvođač automobila Folksvagen saopštio je da do daljeg obustavlja proizvodnju vozila u Rusiji zbog napada te zemlje na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve