Biznis
30.03.2022. 11:30
Promo

Radionica

Kako ariljski malinari štite svoje zasade

917280232
Izvor: Dunav osiguranje / Promo

Srce malinarstva i voćarske proizvodnje u Srbiji, opštinu Arilje, sredinom marta posetili su predstavnici Kompanije ,"Dunav osiguranje“ i Ministarstva poljoprivrede. Tom prilikom razgovarali su sa vrednim poljoprivrednicima tog kraja i predstavnicima lokalne samouprave o zaštiti zasada putem osiguranja.

Pored jagodičastog voća, u toj opštini gaji se jabuka, šljiva, a poslednjih godina i borovnica. Na području opštine Arilje voćnjaci se prostiru na oko 3.500 hektara, što doprinosi i velikom broju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ima ih čak 2.600.

U ovoj opštini površine pod voćnjacima iz godine u godinu se povećavaju, što doprinosi i većoj potrebi za osiguranjem.

"Smatramo da broj osiguranih gazdinstava može biti još veći", kaže Radiša Stefanović, zamenik predsednika Opštine Arilje, "jer je zlatiborski region jedan od pet regiona koji su dobili povećanje učešća u premiji osiguranja od strane Ministarstva poljoprivrede od čak 70%".

"U razgovorima s predstavnicima Kompanije 'Dunav osiguranje', koja ima najveće učešće na ovim prostorima, došli smo do zaključka da budžetom za 2023. godinu razliku nepokrivenog dela osiguranja, u iznosu od 30 %, koju plaćaju poljoprivrednici, dodatno umanjimo izdvajanjem sredstava iz budžeta lokalne samouprave, shodno mogućnostima", rekao je Stefanović.

"Postojećim subvencijama premija osiguranja u ataru Arilja smanjena je na samo 30 odsto, što je gotovo simbolično", stav je Danke Tošić, šefice poslovnice "Dunav osiguranja“ u Arilju. Kako kaže Tošić, za osiguranje malina od prinosa od osnovnih rizika – grada, požara i udara groma, na prinos od 1.000 kilograma maline, po ceni od 300 dinara po kilogramu, premija osiguranja bi na godišnjem nivou iznosila oko 8.000 dinara bez poreza.

Danka Tošić, šefica poslovnice ,"Dunav osiguranja“ u Arilju
Izvor: Dunav osiguranje / PromoDanka Tošić, šefica poslovnice ,"Dunav osiguranja“ u Arilju

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 2021. godine samo za subvenciju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje izdvojilo je više od 1,5 milijardi dinara, a za subvenciju je apliciralo 30.000 gazdinstava. To je vrlo mali broj u poređenju s ukupnim brojem gazdinstava u Srbiji", ocenio je Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Ministarstvo teži da bude što više osiguranih poljoprivrednih proizvođača, a te napore prepoznala je i najveća nacionalna osiguravajuća kuća u Srbiji, kojom su, kako smo videli na radionici, poljoprivrednici zadovoljni", pojašnjava Đaković. Dodatni motiv za osiguranje je, kako kaže Đaković, i aktuelna cena maline.

943866186
Izvor: Dunav osiguranje / Promo

Radionica "Dunav osiguranja“ izazvala je veliko interesovanje voćara iz Arilja koji su došli da se informišu o subvencijama Ministarstva poljoprivrede i o polisama osiguranja, a među njima bilo je i onih koji, iako nisu poljoprivrednici, već godinama koriste osiguranje imovine – paket "čuvar kuće“ Kompanije "Dunav“.

Nakon radionice predstavnici Ministarstva, lokalne samouprave i Kompanije "Dunav“ posetili su domaćinstvo Race Nedeljkovića, voćara koji uzgaja maline na površini od 1,7 hektara. Prošle godine Nedeljković je ostvario prinos od 20 kilograma malina po aru. On naglašava da mu je bilo lakše zbog toga što je osigurao svoj malinjak.

"Pored agrotehničkih mera koje su iz godine u godinu sve veće i veće, suočeni s kilmatskim promenama i sve većim nepogodama, nužno je da svoj rad i ulaganja osiguramo. Ja sam tu sigurnost našao kod 'Dunav osiguranja' i već godinama osiguravam svoju proizvodnju kako bih u slučaju nepogoda i šteta povratio uložena sredstva. Osiguranje je neprimetan trošak uz subvenciju države, u odnosu na ono šta može da se izgubi prilikom vremenskih nepogoda", kaže Raco Nedeljković, voćar iz opštine Arilje.

Raca Nedeljković, voćar sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Kompanije "Dunav osiguranje“
Izvor: Dunav osiguranje / PromoRaca Nedeljković, voćar sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Kompanije "Dunav osiguranje“

Još jedan voćar privukao je pažnju svojom impresivnom proizvodnjom. Milisav Novaković u selu Latvica kod Arilja sa samo 34 godine ima dve hladnjače, zasade jabuka koji se prostiru na skoro pet hektara, malinjak od dva i po hektara i tri hektara u kome je zastupljeno ostalo voće. U pitanju je proizvodnja u koju je uključena cela porodica koja broji dvadeset članova.

"Osnovali smo naše gazdinstvo i firmu 2010. godine i na samom početku svu proizvodnju osigurali smo u 'Dunav osiguranju'. Svih ovih godine ta se saradnja samo razvijala. Prvo smo imali manje zasade osiguranih malina, a danas, slobodno mogu da kažem, sve površine u našem gazdinstvu osigurane su preko 'Dunav osiguranja', kao i dva objekta – hladnjače i zgrada firme. Prezadovoljni smo saradnjom s 'Dunavom', a potvrda je i činjenica da od početka nismo nijednom menjali osiguravajuću kuću, ostali smo verni 'Dunavu'“, kaže Milisav Novaković.

U opštini Arilje povećava se broj osiguranika. Prošle godine zahtev za povraćaj premije Trezoru podnelo je 1.200 osiguranika, što govori da je oko 46 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava zaključilo polisu osiguranja. Kako kažu i sami proizvođači, veliki doprinos njihovoj odluci da osiguraju svoju proizvodnju dale su upravo radionice Kompanije ,"Dunav osiguranja“, koje imaju prevashodno edukativni karakter, kao što je ova održana u Arilju. Tako proizvođači mogu da se informišu, podele svoja iskustva iz prakse i ukažu na potrebe koje zadovoljava osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se veštačka inteligencija koristi za donošenje ispravnih odluka u poljoprivredi?
poljoprivreda

Nauka

01.09.2021. 10:12

Kako se veštačka inteligencija koristi za donošenje ispravnih odluka u poljoprivredi?

Korišćenje veštačke inteligencije u poljoprivredi je aktuelno u celom svetu, a u Srbiji bi trebalo da bude posebno značajno, s obzirom na njen značaj kao jedne od ključnih grana srpske ekonomije. Na internetu je dostupan veliki broj relevatnih podataka koji uz pomoć modela baziranih na veštačkoj inteligenciji mogu da generišu korisne informacije za poljoprivrednu proizvodnju i pametnu poljoprivredu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve