Biznis
30.04.2022. 08:10
R. E.

"Dinastički fondovi“

Kako po svaku cenu izbeći porez

bogataši, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Sudbina plana "izgradi bolje“, koji je sastavio predsednik SAD Džo Bajden, čiji je cilj da pomogne radnim američkim porodicama da osiguraju sve što je potrebno za život i da se izbore sa klimatskom krizom, a koji se oslanja na pravednije oporezivanje na bogate pojedince i korporacije, ostaje neizvesna.

Ali čak i u originalnom obliku plana, predloženo povećanje poreza nije uspelo da se suprotstavi velikoj pretnji američkoj ekonomiji i društvu: fondovima koji umnožavaju bogatstvo superbogatih porodica, bez oporezivanja, zauvek. Ipak, Kongres još ima priliku da ispravi ovaj propust.

Bogati su svoj novac uvek prenosili naslednicima, ali "dinastički fondovi“ su relativno nov i vrlo uznemirujući mehanizam. Ovi fondovi osiguravaju da ogromna porodična bogatstva rastu brže iz generacije u generaciju, izbegavajući poreze na imovinu i povezane poreze namenjene zaštiti od ekonomske oligarhije.

Koristeći rupe u zakonu o porezu na imovinu i poklone, američki milijarderi i drugi superbogati spremni su da prenesu svojim potomcima, uglavnom bez poreza, bogatstvo procenjeno na 21 trilijardu dolara, u narednih 25 godina.

Prema gruboj proceni, oko 8 trilijardi dolara koji bi bili prikupljeni, da američki sistem oporezivanja prenošenja ogromnog bogatstva iz generacije u generaciju funkcioniše onako kako je prvobitno zamišljen, biće izgubljeni.

Ovi bilioni neće biti dostupni programima za obezbeđivanje domova, školama, zdravstvu, brizi o deci i borbi protiv klimatske krize koja preti svima, bogatim i siromašnim.

Poreska reforma suočiće se sa otporom jer cela industrija sada štiti ove dinastije od poreza na imovinu i poklona. Države, pre svega Južna Dakota, oslabile su svoje zakone kako bi omogućile da fondovi koji štite bogatstvo postoje zauvek.

Kongres mora da promeni pravila tako da bogataši više ne mogu lako da manipulišu svojim novcem i zakonom kako bi izbegli plaćanje poreza. To znači zaustavljanje neobuzdanog umanjivanja vrednosti imovine i promene rukovodstva određenog aseta na osnovu onoga što izbegava većinu poreza i drugi računovodstveni trikovi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Globalni porez za velike igrače rešio bi mnoge probleme
Dolari

Dobra inicijativa

20.05.2021. 10:20

Globalni porez za velike igrače rešio bi mnoge probleme

Globalni porez bi obezbedio oko 26 milijardi evra više u državnim kasama za škole, vrtiće, saobraćajnice ili za vakcine i nove bolnice. To bi bilo dovoljno za vakcinisanje svih stanovnika planete.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve