Kako su kompanije preusmeravale svoju proizvodnju zbog borbe protiv korone

Kako su kompanije preusmeravale svoju proizvodnju zbog borbe protiv korone

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI


Za vreme Drugog svetskog rata, američki proizvođač automobila “General Motors” preusmerio je svoju proizvodnju na puške i tenkove kako bi podržao američke ratne napore. Danas, GM, zajedno sa partnerom “SAIC Motor”, proizvodi hiruške maske u svojoj fabricu u južnom kineskom gradu Ludžou, doprinoseći na ovaj način borbi protiv koroanvirusa koji je zahvatio čitav svet.

Međutim, GM nije jedina kompanija koja se posvetila borbi protiv ovog smrtonosnog virusa. Širom sveta, brojne kompanije preusmeravaju svoju proizvodnju sa primarnih delatnosti na prekopotrebnu proizvodnju medicinske opreme, dezinfekcionih sredstava, hiruških maski i ostale zaštitne opreme, piše Fortune.

Boris Džonson se nedavno sastavo sa oko 60 britanskih poslovnih lidera kako bi ih pozvao da preko svojih kompanija pomognu u proizvodnju medicinske opreme.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Proizvođač automobila Rols Rojs, bila je jedna od kompanija od koje se izričito tražilo da pravi medicinsku opremu u vreme pandemije koronavirusa. Ipak, brzo prebacivanje proizvodnih linija sa automobile na medicinski materijal predstavlja logistički izazov.

Velika Britanija je medicinsku opremu tražila i od “Forda” i “Dyson-a”.

Predstavnik kompanije “Dyson” rekao je da će kompanija, koja je najpoznatija po svojim usisivačima, upotrebiti svoju “stručnost i resurse” kako bi “videla da li može da pruži brzo rešenje”.

Povezane vesti – BEZOS NUDI POSAO: “Radite sa nama dok se ne vratite na svoje radno mesto”

U Francuskoj, “LVMH”, kompanija luksuzne robe koja poseduje brendove “Louis Vuitton”, “Christian Dior” i “Givenchy”, objavila je da će fabrika koja proizvodi parfeme i druge kozmetičke proizvode preusmeriti svoju proizvodnju na sredstva za dezinfekciju ruku.

Ista situacija je bila i na drugom kraju kontinenta. Kada je sredinom februara epidemija koronavirusa dostigla svoj vrhunac u Kini predsednik Si Điping, pozvao je na borbu protiv virusa. Tom pozivu odazvalo se oko 2.500 kineskih kompanija.

 EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Proizvođač Apple uređaja “Foxconn” najavio je da će komapnija preusmeriti proizvodnju, u novootvorenoj kompaniji iPhone-a, na proizvodnju maski za lice.

Povezane vesti – VEĆA ŠTETA OD OČEKIVANE: Morgan Stenli – BDP Amerike će pasti 30 odsto

Bruk Silvers, generalni direktor Adams Assest Management-a u Hong Kongu, objašnjava da motivacija kineskih kompanija da se odazovu vladinom pozivu u pomoć, potiče od toga što kineksi sistem teži da nagradi korporacije čiji su ciljevi usklađeni sa vladinim.

“Kompanije koje nisu pokazale podršku politici Pekinga često su plaćale cenu”, rekao je Solvers i dodao:

“Kada Peking mobilizuje resurse za rešavanje glavnih problema, i strane i domaće kompanije nemaju mnogo izbora osim da podrže te odluke.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar