Biznis
25.03.2022. 21:05
R.E./dpa

Hrana i rat

Kakve veze imaju rat u Ukrajini i senf

senf, viršle, hrana
Izvor: Shutterstock

Senf je u Nemačkoj važan dodatak jelu, ne najmanje jer ide uz većinu od mnogobrojnih vrsta voljene viršle. Međutim, dva najvažnija dobavljača semena slačice su Ukrajina i Rusija, pa se postavlja pitanje hoće li za viršle uskoro biti samo kečapa? Ne bi trebalo, ali znatno poskupljenje senfa je izvesno.

Skoro je izvesno da Ukrajina, pod napadom Rusije, neće moći da isporuči uobičajenu količinu semena slačice, odnosno gorušice, ključnog sastojka senfa, navodi udruženje proizvođača Kulinarija (Kulinaria).

U tom slučaju, u drugoj polovini ove i iduće godine nemačkog senfa možda neće biti dovojno da pokrije tražnju.

"Još ne možemno da procenimo razmere deficita. Sadnja slačice treba da počne za oko dve nedelje," rekao je predsednik Kulinarije Markus Vek (Weck), prenosi dpa.

Ukrajina sada sigurno sve obradive površine prilagođava ratnim potrebama, a to ne uključuje gajenje biljaka za kulinarski izvoz. Pritom, problema na tržištu semena slačice bilo je i pre rata.

Nemačka seme kupuje i od Kanade, ali, posle prošlogodišnje suše i prepolovljenog roda ta zemlja "sigurno neće moći da pokrije sve što se na svetskom tržćištu neće pojaviti," kaže Vek.

Za sada u Nemačkoj još ima zaliha u silosima, navodi Kulinarija, koja okuplja 130 srednjih preduzeća iz prehrambene branše.

"Zato će 2023. biti teška, jer ne možemo da procenimo koliko će semena slačice biti dostupno na svetskom tržištu," rekao je Vek.
 

Nije isključeno da će pojedini proizvođači potonuti, dodao je.

Potrošnja senfa je i inače u višegodišnjoj recesiji. Prema podacima udruženja, 2010. prosečan Nemac je konzumirao 1,18 kilograma senfa, a 2020. to je spalo na 805 grama godišnje.

Dvadesetak pogona sa najmanje 20 zaposlenih je pre dve godine proizvelo 80.769 tona senfa, skoro devet odsto manje nego prethodne.

Udeo senfa na tržištu kulinarskih sosova bio je 11 odsto, dok po više od 30 odsto otpada na kečap i sosove od paradajza, odnosno majonez.

Pre dve godine, više od polovine uvoza semena slačice, 52 odsto, stiglo je iz Rusije, malo više od četvrtine, 27,6 odsto, iz Ukrajine i nešto više od desetine iz Kanade.

Dakle, četiri petine uvoza uobičajeno dolazi iz Ukrajine, koja se brani od invazije, i Rusije, koja je zbog te invazije pod oštrim trgovinskim sankcijama Zapada.

Develi (Develey), bavarski proizvođač senfa i vlasnik brendova Levenzenf (Löwensenf), Baucner (Bautz'ner) i Kraljice Dižona (Reine de Dijon), zrno senfa vuče iz Ukrajine, Kanade i domaće proizvodnje.

"Mizerna sezona u Kanadi je još prošle godine izazvala napetost na svetskom tržištu," saopštila je firma. Zastoja u proizvodnji pikantne paste za sada ipak nema, sastojaka ima dovoljno.

Kompanija Tomi (Thomy), deo konglomerata Nestle (Nestlé), prema navodima jedne predstavnice seme slačice uvozi isključivo iz Kanade. Osim sa slabim rodom bilo je problema i sa prevozom u Evropu.

"Sada sve poskupljuje, pa će tako i senf," rekla je predstavnica Tomija.

Prema svemu sudeći, izgleda da Nemci i ostali neće morati da se odreknu senfa, ali će morati skuplje da ga plate.

"Imaćemo senfa," rekao je Vek. Seme je zbog deficita već poskupelo, a "očekivan slabiji rod u drugoj polovini godine samo će znatno zaoštriti stanje na tržištu," rekla je jedna predstavnica Develija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Redovi i simbolika: Otvaranje prvog McDonald's restorana u Moskvi (VIDEO)
MkDonalds

Pre više od 30 godina

09.03.2022. 10:05

Redovi i simbolika: Otvaranje prvog McDonald's restorana u Moskvi (VIDEO)

Nakon odluke McDonald's-a da privremeno zatvori 850 svojih restorana širom Rusije, Moskovljani su, ispred jednog restorana, napravili veliki red kako bi iskoristili priliku, da dok još mogu, uživaju u popularnoj brzoj hrani.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve