Biznis
30.12.2023. 07:00
R.E.

Šta nas čeka 2024.

Kakvu smo životnu sredinu ostavili u 2023.

Planeeta, promene, klimatske promene,
Izvor: Shutterstock / ArteIndex

Iako 2023. godinu ostavljamo kao jednu od najdramatičnijih u pogledu klimatskih promena, ostaje nada da ćemo tokom 2024. učiniti neke značajne korake s ciljem očuvanja naše planete.

Rekordne temperature i rast nivoa ugljen-dioksida

U protekloj godini, temperatura na planeti dostigla je nove visine, s julom kao najtoplijim mesecom ikada zabeleženim. Prosečne temperature su porasle za 2,5 °F u odnosu na preindustrijsku eru, postavljajući 2023. kao potencijalno najtopliju godinu. Globalne emisije ugljen-dioksida iz fosilnih goriva takođe su dosegle nove vrhunce, povećavši se za 1,1 odsto u odnosu na 2022.

Požari u Kanadi: ekstremna razorna moć

Kanadski šumski požari obeležili su godinu, s rekordnih 45,7 miliona hektara spaljenih površina, gotovo trostruko više od prethodnog rekorda. Emisije ugljen-dioksida iz ovih požara ekvivalentne su emisijama celog Meksika u 2021. godini, što dodatno naglašava destruktivnu silu ovih katastrofa.

Topljenje Arktika i Antarktika

Arktik nastavlja da se zagreva četiri puta brže od prosečne globalne stope. Decembarski izveštaj “Nacionalne uprave za okeane i atmosferu“ (NOAA) pokazuje da je 2023. bila najtoplija godina ikada zabeležena u ovoj regiji. S druge strane, Antarktik je svedočio rekordno niskoj količini morskog leda, postavljajući pitanja o vitalnom habitatu za pingvine i foke.

Obećavajući trend ka obnovljivim izvorima energije

Konferencija COP28 zaključena je obećanjem da će se do 2030. godine trostruko povećati kapacitet obnovljivih izvora energije. Ovaj cilj podstiče nadu u smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, a izveštaji ukazuju na značajan rast kapaciteta solarnih ćelija tokom 2023. godine.

Iako nisu dostigle očekivanja, prodaje električnih vozila porasle su za 20 odsto globalno. Očekuje se značajan porast broja električnih vozila na putu, sa prognozama da će vozila bez emisija činiti do 75 odsto globalne prodaje putničkih vozila do 2040. godine.

Eko-sistem: izumiranje i ponovno otkrivanje

Studija o 71.000 životinjskih vrsta pokazala je da 48 odsto doživljava opadanje, dok se jedna trećina vrsta koje nisu smatrane ugroženim sada suočava s ozbiljnim opadanjem. Iako su neke vrste proglašene izumrlim, 21 vrsta u SAD skinuta je s liste ugroženih, naglašavajući uspehe Zakona o ugroženim vrstama koji obeležava 50 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Topi se glečer "sudnjeg dana", naučnici zabrinuti
glečer

Pokazuju snimci

18.12.2021. 21:05

Topi se glečer "sudnjeg dana", naučnici zabrinuti

Naučnici su upozorili na opasnost koja preti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom sveta za više od pola metra.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve