Biznis
23.11.2020. 14:30
Tanjug

Kina je iz

Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

shutterstock_576966643.jpg

Kina je iz korone izašla još jača, što potvrđuju vesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju, čija će

Kina je iz korone izašla još jača, što potvrđuju vesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju, čija će ekonomija jedina među velikima ove godine porasti za gotovo dva posto.

Prema zvaničnim kineskim izvorima, strane direktne investicije (SDI) u Kinu zabeležile su rast od januara do kraja septembra za 2,5 posto u odnosu na isti period 2019. uprkos pandemiji.

Samo u septembru, SDI su iznosile 14 milijardi dolara, što je skok od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji septembar, a rast stranih ulaganja beleži se u kontinuitetu od aprila. U oktobru je povećanje direktnih stranih investicija bio 18 procenata, piše Fajnenšel tajms.

[caption id="attachment_309675" align="alignnone" width="710"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Štaviše, u kineskome Ministarstvu trgovine smatraju da investitori na njihovu zemlju sada gledaju kao na "sigurnu luku" i navode da kompanije poput BMW-a, Simensa, LG-a i Tojote planiraju tamo velika ulaganja.

Analizirajući globalni trend vezan za kineski oporavak i ekonomski bum nakon savladavanja epidemije koronavirusa, FT navodi nekoliko drugih primera iz sektora logistike. Grupa Ajvanho Kembridž, koja ulaže širom sveta u ime penzionog fonda Kvebeka, investirala je u junu u Kini u imovinu u vrednosti od 400 miliona dolara, a u kineski logistički sektor je poslednjih godina već uložila oko dve milijarde dolara.

Kompanija J.P. Morgan Aset Menadžment je ove godine ušla u 600 miliona dolara vredno mešovito preduzeće s kineskom logističkom firmom NJu Izi, a u ime severnoameričkih, evropskih, bliskoistočnih i azijskih investitora, dodaje FT, a prenosi portal Novac.

Povezane vesti - U svetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

Dobar primer je i nemački proizvođač industrijskih robota Han Otomejšen koji planira da investira milione evra u novu fabriku u Kini tokom iduće tri godine, ne bi li, kako piše Rojters, iskoristio činjenicu da se kineska privreda oporavlja od krize mnogo brže od drugih.

"Ako želimo da rastemo zajedno s kineskim tržištem, moramo tamo da proizvodimo", objašnjava izvršni direktor Frank Konrad, pošto je njihovim robotima "made in Germany" teško da se probiju na kinesko tržište koje vlasti sve snažnije štite raznim barijerama. Cilj im je da u Kini do 2025. godine ostvaruju četvrtinu svojih prihoda, a trenutno su na deset posto.

S druge strane, zanimljvo je da kineske direktne investicije u inostranastvu, koje su doslovno cvetale u periodu od 2015. do 2017, izazivajući tada veliku zabrinutost u Evropi i SAD, već neko vreme ne rastu, štaviše opale su. Najveći investitori u Nemačkoj su sada Sjedinjene Države, zatim Britanija i Švajcarska, a tek onda Kina.

[caption id="attachment_309677" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Azijski div je prošle godine ispao iz top tri strana investitora u toj zemlji prvi put u deset godina.

Prema podacima koje iznosi FT, pozivajući se na jedan kalifornijski tink tenk, lani su kineske direktne investicije u svetu iznosile 77 milijardi dolara, što je pola od iznosa realizovanog 2017. godine.

To je dobrim delom posledica političkih odluka kineskih vlasti koje su ograničavale odliv kapitala i poslovne poteze svojih velikih kompanija u inostranstvu, te trgovinskog rata koji je nastupio s dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, dok su istovremeno olakšale ulazak stranom kapitalu u raznim sektorima, pogotovo u finansijskom, dodaje se u tekstu.

Kao rezultat takve aktivnosti i priliva stranog kapitala kineska valuta juan je trenutno na najvišim nivoima u odnosu na one zabeležene poslednjih godina, a eknomija im raste dok u ostatku sveta pada.

Iznos direktnih stranih investicija koje su ušle u Kinu u periodu januar-septembar ove godine već je premašio 100 milijardi dolara. Kako navode u UNKTAD-u, telu Ujedinjenih nacija, većina SDI u Kini se odnosi na visokotehnološke industrije, piše Fajnenšel tajms.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve