Biznis
15.12.2020. 14:16
Tanjug

Kineska industrija nastavila rast u novembru po stopi od sedam odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kineska industrijska proizvodnja porasla jei u novembru, nastavljajući pozitivan trend osmi mesec zaredom zahvaljujući ubrzanju tempa ekonomskog oporavka i povećanju svetske potražnje.

Rast industrijske proizvodnje ubrzao se na sedam odsto u novembru u odnosu na godišnjem nivou, prema današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prenosi Rojters.

Kineska privreda beleži ove godine impresivan oporavak od paralize izazvane pandemijom Covid-19, uglavnom vođena snažnim izvozom. Godišnji praznik rasprodaja u novembru, u organizaciji kineskih giganata u e-trgovini, takođe je otvorio novčanike potrošača podstičući povećanje narudžbina za male fabrike.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Promet u maloprodaji porastao je za 5 procenata na godišnjem nivou u odnosu na rast od 4,3 odsto u oktobru.

Prodaja automobila skočila je za 11,8 odsto u novembru, a prodaja kućnih aparata za 5,1 procenta, dok je prodaja komunikacione opreme uzletela za 43,6 odsto.

Povezane vesti - Kina pretekla SAD u trgovinskoj razmeni sa Evropskom unijom

Investicije privatnog sektora u osnovna sredstva, koje čine 60 odsto ukupnih investicija, ostvarile su rast od 0,2 procenta od januara do kraja novembra u poređenju s padom od 0,7 odsto u prvih 10 meseci tekuće godine.

Rast fabričke aktivnosti u novembru dostigao je najviši nivo u poslednjih više od tri godine, pokazalo je zvanično istraživanje, jer je smanjenje broja novozaraženih koronavirusom podiglo poverenje potrošača.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Izvoz je takođe ubrzao po najvišoj stopi u skoro tri godine zahvaljujući usijanoj tražnji za ličnom zaštitnom opremom i elektronskim proizvodima za rad od kuće.

Povezane vesti – Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

Sve to ukazuje na ubrzanje kineskog privrednog rasta u četvrtom kvartalu 2020, napominje britanska agencija, dodajuci da, međutim, oštrije mere za suzbijanje koronavirusa koje su uveli glavni trgovinski partneri Kine utiču na stvaranje uskih grla u transportu robe, što povećava troškove prevoza i ograničava brzinu oporavka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve