Biznis
08.02.2023. 18:05
R.E

Broj 9 u svetu

Ko je sada najbogatiji čovek u Aziji?

Mukeš Ambani 7.2.2023
Izvor: EPA / RAJA T GUPTA

Indijski biznismen Mukeš Ambani sada je najbogatiji čovek u Aziji – titula koju je nekada imao njegov kolega indijski milijarder Gautam Adani, čija je neto vrednost opala zbog optužbi za nekorektno poslovanje. Ambani je broj 9 na svetskoj listi.

Ko je Ambani? Ovaj 65-godišnjak je predsednik multikonglomerata "Reliance Industries“. Njegova trenutna neto vrednost, prema "Forbsovoj“ listi milijardera u realnom vremenu, iznosi 83,9 milijardi dolara.

Ambani je napustio Univerzitet Stanford 1980. da bi pomogao svom ocu da vodi "Reliance“, koji je tada bio mnogo manje preduzeće. Kompanija danas obuhvata niz sektora uključujući energetiku, telekomunikacije, maloprodaju i tekstil. Prošle godine ostvario je neto prihod od 7,6 milijardi dolara.

Kada je Ambanijev otac umro 2022, Ambani i njegov mlađi brat Anil podelili su kompaniju – ali ne prijateljski. Tenzije su porasle između braće jer njihov otac nije ostavio testament, ostavljajući majku da posreduje i podeli kompaniju na dva dela.

Sva Ambanijeva deca igraju uloge u kompaniji. Njegov sin Akaš sada je predsednik kompanije "Reliance Jio“, koja se bavi internetom i tehnologijom; ćerka Iša vodi "Reliance“-ove maloprodajne operacije, a najmlađi sin Anant brine o energetskom sektoru grupe.

Mukeš Ambani predvodi zaokret grupe ka "zelenoj“ energiji. "Reliance“ je posvetio 80 milijardi dolara za napore fokusirane na obnovljive izvore energije u oblasti Gudžarat u narednih 10 do 15 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prognoze za "Amazon“ ne izgledaju sjajno
Amazon

Gigant onlajn trgovine

05.02.2023. 17:00

Prognoze za "Amazon“ ne izgledaju sjajno

Očekuje se da kompanija "Amazon“ uskoro objavi izveštaj koji će potvrditi da je protekla godina bila prva neprofitabilna godina od 2014. godine i najgora godina u smislu ukupne zarade od 2000. godine – a ni očekivanja za ovu godinu ne idu u pozitivnom pravcu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve