Biznis
05.02.2023. 17:00
R.E.

Gigant onlajn trgovine

Prognoze za "Amazon“ ne izgledaju sjajno

Amazon
Izvor: Shutterstock

Očekuje se da kompanija "Amazon“ uskoro objavi izveštaj koji će potvrditi da je protekla godina bila prva neprofitabilna godina od 2014. godine i najgora godina u smislu ukupne zarade od 2000. godine – a ni očekivanja za ovu godinu ne idu u pozitivnom pravcu.

Kompanija je prijavila ukupne gubitke od oko 3 milijarde dolara u prvih devet meseci godine, a analitičari sa Volstrita u proseku predviđaju oko 2 milijarde dolara neto prihoda tokom praznične sezone, prema podacima "FactSet“-a.

Gubici "Amazona“ dodatno su pogoršani njihovom investicijom u "Rivijan automotive“, proizvođača električnih vozila koji je doživeo krah na berzi, uprkos pozitivnom startu krajem 2021. godine. "Amazon“ verovatno neće više imati toliko značajne gubitke, a Volstrit predviđa da će se zarada kompanije u 2023, vratiti na nivo od 17 milijardi dolara, uz pomoć smanjivanja troškova i otpuštanja zaposlenih.

Međutim, ova prognoza bi se mogla pokazati previše pozitivnom usred sve većih sumnji u vezi sa najprofitabilnijim biznisom – "Amazon veb servisom“. Iako se očekuje da neće ostvariti neto dobit ove godine, operativna dobit će biti u plusu isključivo zbog očekivane dobiti od 23 milijarde dolara iz "Veb servisa“ u odnosu na gubitak od 11 milijardi dolara od ostatka poslovanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve